Breaking News

image
Sursa foto: presedinte.md

Anunț de ultimă oră după discuția Sandu-Zelenski: Magistrală modernă Chișinău-Kiev prin pod peste Nistru; Ce s-a mai decis

Chișinăul și Kievul ar urma să fie legate printr-o magistrală modernă, un coridor rapid de transport rutier, iar pentru aceasta ar urma să fie construit un pod peste Nistru. Despre aceasta au anunțat președinții RM și al Ucrainei, după întrevederea de astăzi.

„Avem o idee ambițioasă de a construi o magistrală modernă care va conecta Kievul și Chișinăul. Am discutat posibilitatea construcției unui pod peste Nistru, care va scurta timpul de călătorie între capitalele noastre”, a anunțat președintele ucrainean, Vladimir Zelenski.

„Unul dintre proiectele discutate este dezvoltarea infrastructurii prin crearea unui coridor de transport rutier între Chișinău și Kiev, care ar fi cea mai rapidă cale între capitalele statelor noastre. Am analizat opțiunea dezvoltării infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv. Avem multe probleme comune de soluționat și suntem siguri că întâlnirea de astăzi pune bazele unei cooperări strategice, pe termen lung, între statele noastre”, a precizat Maia Sandu.

Cei doi șefi de stat au spus că au planuri mari pentru relansarea prieteniei dintre Republica Moldova și Ucraina și pentru aspirațiile comune de integrare europeană.

„Ne dorim să fim mai mult decât vecini, ne dorim să fim prieteni care să acționeze în baza unui parteneriat strategic”, a menționat Maia Sandu.

„Îmi este deosebit de plăcut să salut președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și pe membrii delegației RM. Îmi face deosebită plăcere că prima vizită în calitate de președinte e în Ucraina, mai ales că țările noastre au nu doar frontieră comună și trecut comun, dar și viziune privind viitorul țărilor noastre”, a declarat și Vladimir Zelenski.

Cei doi lideri decis să creeze și un Consiliu la nivel de Președinți ca format de colaborare la nivel înalt.

Printre alte subiecte discutate în cadrul întrevederii se numără accelerarea acordului ce ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate; necesitatea de a diversifica sursele de energie; aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru ca prioritate comună; dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele celor două state.

„Pe lângă faptul că ne-am înțeles să aducem la nivel de parteneriat strategic relația dintre statele noastre și să creăm Consiliul Prezidențial, am convenit să intensificăm eforturile pentru a asigura securitatea la frontieră, am declarat sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a RM și Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional, am stabilit să accelerăm acordul care ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate, am discutat despre necesitatea de a diversifica sursele de energie, am accentuat că aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru este o prioritate comună”, a mai precizat Maia Sandu.

La sfârșit de conferință, Zelenski a invitat-o pe Sandu să revină la Kiev pe 24 august, atunci când Ucraina sărbătorește 30 de ani de independenă. Maia Sandu, la rândul ei, i-a adresat și ea o invitație oficială în Republica Moldova.

Declarații pentru presă după întrevederea Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy

Declarații pentru presă după întrevederea Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy Posted by Maia Sandu on Monday, 11 January 2021

Precizăm că Maia Sandu se află astăzi într-o vizită oficială la Kiev, aceasta fiind prima vizită peste hotare de la preluarea mandatului, dar și prima vizită în Ucraina în ultimii cinci ani a unui președinte al RM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: