image
Sursa foto: Jurnal.md

Octavian Armașu: În prezent nu există îngrijorări privind o creștere rapidă a prețurilor

Banca Națională a Moldovei țintește pentru anul curent o rată a inflației de 5%. Acum aceasta este mult mai joasă, sub 1%, poate chiar mai aproape de zero. Este o inflație mică, care este o consecință a faptului că a scăzut consumul, a scăzut cererea agregată atât pe plan național, cât și pe plan global. Economiile sunt acum foarte puternic intercalate și economia din Republica Moldova este acum una deschisă. Declarațiile aparțin guvernatorului BNM, Octavian Armașu, care menționează că nu există îngrijorări în ceea ce ține de o creștere rapidă a prețurilor, transmite IPN.

„Noi, prin măsurile de politică monetară, încercăm să susținem cererea agregată, dar probabil politica monetară are limitările sale în ceea ce poate face. Pentru moment, nu am îngrijorări în ceea ce ține de o creștere rapidă a prețurilor. Posibil că vom avea o creștere a prețurilor dacă vom reuși să relansăm economia pe parcursul anului 2021”, a declarat Octavian Armașu într-un interviu pentru postul public Moldova 1.

Potrivit guvernatorului, anul trecut, economia a fost puternic afectată. Produsul Intern Brut a scăzut semnificativ, cererea agregată, activismul economic, iar ceea ce a întreprins Banca Națională au fost niște măsuri de relaxare a politicii monetare și chiar de asigurare a unor lichidități suplimentare în sector. „Adică, am pus mai mulți bani liberi în sectorul bancar, ca băncile să poată să susțină și economia, adică agenții economici. Probabil, pentru a susține economia în aceste condiții, nu sunt suficiente doar măsurile de politică monetară. Aici sunt necesare și măsuri de ordin fiscal, adică de o susținere din partea statului a agenților economice, a păturilor social-vulnerabile”, a notat guvernatorul BNM.

Un obiectiv foarte important pentru următorii doi-trei ani, spune guvernatorul, este preluarea supravegherii pe sectorul financiar non-bancar, adică instituțiile de creditare non-bancare și companiile de asigurări. „Este un obiectiv la care noi trebuie să muncim în următorii doi-trei ani și cred că aici vom avea susținerea partenerilor străini și contez foarte mult pe cooperarea și conlucrarea cu Comisia Națională a Pieței Financiare ca să asigurăm acest transfer. În final, vrem să eliminăm unele arbitraje în supravegherea sectorului de creditare, să avem niște reguli mai unificate de supraveghere, dar totodată să asigurăm că sectoarele non-bancare să se dezvolte mai departe, pentru că rolul lor în economie continuă să fie important”, a mai spus Octavian Armașu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: