Politică

Maia Sandu merge astăzi într-o vizită OFICIALĂ în Ucraina / Care este programul

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua prima vizită oficială, pe 12 ianuarie, la Kiev, la invitația omologului său ucrainean, Vladimir Zelenski. Despre asta a anunțat șeful Administrației Prezidențiale de la Kiev, Igor Jovkva, consilier pe chestiuni diplomatice al liderului ucrainean, Vladimir Zelenski.

„Vom începe noul an cu o reluare a relațiilor bilaterale cu Moldova – pe 12 ianuarie, noua președintă aleasă Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Ucraina, care va fi prima ei după alegeri”.

Pe 16 noiembrie, Vladimir Zelenski a felicitat-o pe Maia Sandu cu victoria în alegerile prezideniale. Într-un mesaj pe contul său de twitter, acesta spunea că așteaptă consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Ucraina.

După ce Maia Sandu a preluat mandatul de președintă a Republicii Moldova, omologul ei român, Klaus Iohannis a efectuat pe 29 decembrie o vizită oficială la Chișinău. Aceasta este prima vizită la nivel înalt primită, la Chișinău, de către Maia Sandu, după preluarea mandatului de Președinte.

La Kiev Președintele Maia Sandu va avea o întrevedere oficială cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, cu Prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmygal și cu Speakerul Parlamentului, Dmytro Razumkov.

Din delegaţia oficială a Republicii Moldova face parte secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Dumitru Socolan, precum şi ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Ruslan Bolbocean. Şefa statului este însoţită de secretarul general al Preşedinţiei, Andrei Spînu, dar şi de mai mulţi consilieri: Cristina Gherasimov, consilier în domeniul politicii externe, Sergiu Tofilat, consilier în domeniul energetic.

Vedeţi în continuare principalele repere din program.

10.30-10.40 – Depunerea coroanei de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut
10.40-10.45 – Depunere de flori la Memorialul victimelor Holodomorului
10.50-10.55 – Ceremonia de depunere a unei lămpi aprinse în memoria celor căzuţi în Piaţa Maidan – Nebesnaya Sotnya
11.00-11.20 – Ceremonia oficială de întâmpinare. Fotografie comună. Înscrierea în Cartea Oaspeţilor de Onoare
11.20-12.00 – Întrevederea Preşedintelui Republicii Moldova, dna Maia SANDU, cu Preşedintele Ucrainei, dl Volodymyr ZELENSKYY, în format tete-a-tete
12.00-12.50 – Întrevederea Preşedintelui Republicii Moldova, dna Maia SANDU, cu Preşedintele Ucrainei, dl Volodymyr ZELENSKYY, în format lărgit
13.00-13.10 – Ceremonia de semnare a documentelor bilaterale moldo-ucrainene
13.10-13.30 – Declaraţii pentru presă
15.05-15.50 – Întrevederea Preşedintelui Republicii Moldova, dna Maia SANDU, cu Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, dl Dmytro RAZUMKOV
16.00-16.45 – Întrevederea Preşedintelui Republicii Moldova, dna Maia SANDU, cu Prim-ministrul Ucrainei, dl Denis SHMYGAL

Vizita în Ucraina este prima vizită oficială în străinătate a Maiei Sandu, de la învestirea în funcţia de preşedinte al ţării. Prima vizită în Republica Moldova a fost cea a preşedinteluit României, Klaus Iohannis. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *