(video) Consiliul Președinților, magistrală modernă Chișinău-Kiev și pod peste Nistru. Declarațiile lui Volodimir Zelenski și Maia Sandu, după întrevedere

Președinta țării, Maia Sandu, alături de omologul ucrainean, Volodimir Zelenski au făcut declarații de presă după întrevederea în format tete-a-tete. Cei doi oficiali au convenit să instituite un Consiliu al președinților RM și Ucraina într-un format nou, care a drept scop soluționarea problemelor pe agenda bilaterală. Printre subiectele discutate se numără și situația din Transnistria și construcția unui pod pe Nistru.

Foto: captură video

„Salut astăzi vizita Maiei Sandu. Îmi face dublă plăcere că prima sa vizită o efectuează anume în Ucraina, astfel sunt convins că 2021 va consolida și relațiile noastre de parteneriat, mai ales având in vedere că țările noastre au nu doar o frontieră comună și un trecut comun, dar și o viziune privind viitorul țărilor noastre.

Nu mai puțin important au fost subiectele privind valorile europene și securitatea regională. Moldova sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu îi este frică să numească peninsula Crimeea ucraineană”, a declarat Zelenski.

Președintele ucrainean a menționat că printre subiectele discutate și numără și situația din Transnistria.

„Am avut un schimb de opinie cu privire la Transnistria și în special având rolul de mediator al Ucrainei în formatul 5+2. Poziția noastră privind situația rămâne neschimbată, sprijin ferm suveranitatea și integritatea RM în cadrul frontierelor recunoscute internațional”, a mai spus Zelenski.

„Avem o idee ambițioasă, și anume, construcția unei magistrale moderne care va conecta Kiev-ul și Chișinău-ul, cu acest scop am discutat posibilitatea construirii unui pod peste Nistru. Acesta va scurta timpul călătoriei către capitalele noastre”, a mai declarat președintele Ucrainei.

La rândul său, președinta țării a declarat că instituirea Consiliului președinților va ajuta la soluționarea problemelor pe agenda bilaterală.

„În ultimii ani, dialogul moldo-ucrainean la nivelul șefilor de stat a fost practic suspendat. Ucraina este un partener strategic și menținerea unei colaborări pragmatice cu Ucraina este un obiectiv pentru RM și instituția prezindențială, sunt bucuroasă că am convenit să aducem relațiile la un alt nivel, cel de parteneriat strategic. Astăzi facem un pas important spre stabilirea acestei am decis să instituim Consiliul Președinților RM și Ucrainei ca un nou format permanent la nivel înalt, acesta ne va ajuta să soluționăm problemele pe agenda bileterală”, a spus președinta RM.

Președinta țării a reafirmat voința comună de a intensifica implementarea de către RM și Ucraina a agendelor de integritate europeană.

„Am convenit asupra relansării dialogului pe linia instituțiilor de profil din țările noastre, inclusiv continuarea activității grupurilor de lucru și a Comisiilor bilaterale, sectoriale pe dosarele de actualitate”, a menționat președinta RM.

Vedeți mai jos declarațiile.

(update) Are loc ceremonia de semnare a documentelor bilaterale moldo-ucrainene.

(update) Maia Sandu a coborât din mașină, fiind întâmpinată de președintele ucrainean. Cei doi președinți salută reprezentanții delegației din Moldova și oficiali din Ucraina.

După ceremonia oficială de întâmpinare, urmează întrevederea Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu cu Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în format tete-a-tete.

Maia Sandu se va întâlni astăzi și cu Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Dmitro Razumkov și Prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmigal.


Pub