Activist: Procurorii și anchetatorii care fabrică dosare trebuie trași la răspundere

Președinta Maia Sandu și Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, sunt îndemnați să vină cu o inițiativă de tragere la răspundere a procurorilor și anchetatorilor, care admit fabricarea dosarelor. Apelul vine din partea reprezentanților asociației obștești „Dreptul la Dreptate” și din partea unor activiști, participanți la protestul împotriva învestirii Guvernului Filip, în ianuarie 2016.

Foto: IPN

Într-o conferință de presă la IPN, Aureliu Pisica, inculpat într-un dosar intentat după acele proteste, a spus că, în toți acești ani, a tot mers prin instanță a văzut că „procurorul nu are nicio treabă, nicio frică pentru încălcările pe care le-a admis”. „Apelul este unul – să poată să fi trași la răspundere penală procurorii și anchetatorii care fabrică aceste dosare politice și la comandă”, a insistat Aureliu Pisica.

Pavel Grigorciuc, președintele asociației obștești „Dreptul la Dreptate”, a declarat că dosarul intentat după protestul din ianuarie 2016, acțiune la care au participat mii de oameni, este unul sută la sută politic, „fiind fabricat de justiția lui Plahotniuc”. Acesta nu exclude că și în acest dosar ar putea să existe tergiversări, așa cum s-a întâmplat în multe alte dosare. În opinia sa, o neclaritate în acest dosar ține și de faptul că, din cei patru inculpați care au ajuns pe banca acuzaților, doar unuia i-au fost retrase învinuirile.

Activistul s-a adresat șefei statului, în calitate de garant al apărării drepturilor omului, cu solicitarea să ia sub control acest dosar, dar și altele, care sunt fabricate. Potrivit lui, unii acuzatori de stat prezintă dreptul la exprimare ca o ilegalitate, încercând astfel să sperie oamenii, ca să nu protesteze. În loc activismul acestor oameni să fie prezentat drept exemplu cetățenilor, ei continuă să rămână pe banca acuzaților.

Liderul asociației a mai făcut apel și către partenerii externi, care acordă sprijin pentru reformarea justiției, asigurarea democrației și a drepturilor omului, cu îndemnul să acorde atenție dosarelor în care sunt vizați oamenii, cărora le este încălcat dreptul la libera exprimare.

Instanța de judecată urmează să pronunțe miercuri, 13 ianuarie, sentința în dosarul în care figurează patru dintre participanții la protestul din ianuarie 2016, organizat împotriva învestirii Guvernului Filip. Ședința de judecată este programată la Judecătoria municipiului Chișinău, oficiul Buiucani, la ora 11.00.


Pub