Ruxanda Glavan, sceptică în privința planului de vaccinare anti-Covid al Ministerului Sănătății: Am auzit cel puțin trei termene de implementare

Ruxanda Glavan a venit cu noi critici în adresa Ministerului Sănătății, care, recent, a prezentat Planul național de vaccinare anti-Covid. Deputatul „Pentru Moldova” a menționat, într-o postare pe pagina de Facebook a Platformei parlamentare „Pentru Moldova” din care face parte, că planul de imunizare, elaborat de Ministerul Sănătății, este bun pe hârtie, dar marea provocare este implementarea acestuia.

Foto: UNIMEDIA

„Mă bucur că Ministerul Sănătății a profitat de cele patru zile libere, din vacanța de Crăciun pe stil vechi, pentru a pune la punct planul de vaccinare anti-Covid. Apreciez faptul că au fost luate în considerare sfaturile, dar și îngrijorările pe care le-am exprimat în cadrul unei conferințe de presă. Totuși, nu am primit răspunsuri clare la câteva întrebări serioase, inclusiv în ceea ce privește data exactă la care vor ajunge vaccinurile în țară”, a menționat Ruxanda Glavan.

Deputatul „Pentru Moldova” a mai precizat că în spațiul public circulă cel puțin trei termene când va începe imunizarea. Primul a fost dat de fostul premier Ion Chicu, care a spus că vaccinul va ajunge la Paște, la doilea - de către fostul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, care a spus că vaccinurile vor ajunge în țară în prima decadă a lunii ianuarie, și cel mai recent a fost anunțat de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Tatiana Zatîc, care asigură interimatul funcției de ministru. Potrivit lui Zatîc, vaccinarea va începe la începutul lunii februarie.

În același timp, Glavan se întreabă dacă există vreo dovadă, vreun angajament în scris în baza unui acord de donație sau vreo scrisoare prin care cineva garantează termenele anunțate și cere publicarea acestuia.

De asemnea, Ruxanda Glavan s-a referit la problema tratamentului la domiciliu a pacienților bolnavi de Covid-19.

„Cred că nu mai trebuie de demonstrat faptul că medicamentele pentru această boală nu costă 300 de lei, dacă ajungi să te vindeci acasă. În decembrie, după ce timp de câteva luni am cerut insistent să nu fie discriminați pacienții care se tratează la domiciliu, Ministerul Sănătății ne-a auzit, într-un final, și a anunțat că a extins lista de medicamente compensate și, în felul acesta, se asigură drepturile pacienților”, a afirmat Ruxanda Glavan, care a reiterat necesitatea aplicării în practică a acestor prevederi.

„Vrem să știm cum funcționează, la modul practic, asigurarea cu medicamente compensate și gratuite a bolnavilor de Covid, care administrează tratamentul acasă. Recent, Ministerul Sănătății a anunțat că sunt aproximativ 5000 de pacienți care se tratează în prezent la domiciliu. Să înțeleg că toți cei 5000 de oameni au beneficiat deja de rețete compensate și de medicamente gratuite? Are toată lumea acces la ele? Așteptăm răspunsuri clare la acestea, dar și la alte întrebări pe care le pun pacienții aflați în suferință”, a punctat deputatul Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, Ruxanda Glavan.


Pub