Un jurnalist omorât în Afganistan și alții trei condamnați la 37 de ani de închisoare în Vietnam. Cum a început 2021 pentru presă

Anul 2021 a început cu știrea despre refuzul tribunalului britanic de a-l extrăda pe ziaristul Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, către SUA. Extrădarea lui Assange ar însemna acuzarea lui de crime care ar duce la închisoare pe viață. Judecătorul britanic care a luat decizia, a invocat starea proastă de sănătate mintală a acestuia, fapt care îl face predispus la suicid.

Susținătorii lui Assange afirmă că refuzul de extrădare este un câștig nu doar pentru munca jurnaliștilor și pentru libertatea presei din toată lumea, dar și o barieră de apărare a libertății de exprimare.

Totuși, cât de multă siguranță oferă mediul de lucru jurnaliștilor?

De la începutul acestui an, Organizația „Reporteri fără Frontiere” (RSF) a semnalat un șir de cazuri de represiuni ale presei.

Astfel, un jurnalist a fost reținut în Maroc sub acuzații de spălare de bani. Maati Monjib este un istoric și apărător al drepturilor omului, dar și un critic al statului. Acesta riscă până la cinci ani de detenție.

Sursa foto: rsf

Marocul ocupă locul 133 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei din 2020 al RSF.

La 5 ianuarie, 2021, Vietnam a condamnat trei jurnaliști, membri ai Asociației Jurnaliștilor Independenți din Vietnam (IJAVN) la 37 de ani de închisoare. După un proces care a durat mai puțin de patru ore, președintele IJAVN, Pham Chi Dung, a primit 15 ani de detenție, în timp ce vicepreședintele Nguyen Tuong Thuy și editorul Asociației, Le Huu Minh Tuan – câte 11 ani. Toți trei au fost condamnați pentru propagandă anti-stat. 

Sursa foto: rsf

Vietnam este pe locul 175 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei din 2020.

Un fotograf de origine rohingya din Bangladesh a fost reținut, apoi eliberat, în timp ce fotografia mutarea forțată a 200.000 de refugiați rohingya într-un lagăr controversat. Abdul Kalam a fost dus la o cazarmă a poliției din Cox’s Bazar, unde a fost torturat și reținut pentru mai mult de 60 de ore, deși legea din Bangladesh limitează custodia poliției la maximum 24 de ore. Acesta riscă să fie condamnat până la trei ani de închisoare.

Sursa foto: rsf

Bangladesh se află pe poziția 150 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei al RSF.

Un reporter TV a murit și alți nouă jurnaliști au fost răniți într-o serie de explozii la aeroportul din orașul Aden din sudul Yemenului. 

Sursa foto: reuters

Reporterul TV Belqees, Adeeb Al-Janani, descria haosul provocat de prima explozie, când transmisiunea  a fost întreruptă de o a doua explozie, care l-a ucis. Cel puțin alte 25 de persoane au murit în urma exploziilor și aproximativ 100 au fost rănite, inclusiv nouă jurnaliști, potrivit unor surse locale. Unii martori, inclusiv un jurnalist, au declarat că au fost trase rachete.

Între timp, alți nouă jurnaliști sunt ținuți ostatici în Yemen, șapte dintre ei de către houthii (rebeli) care controlează Sanaa. Patru dintre acești jurnaliști așteaptă executarea pedepselor cu moartea, pe care le-au primit în aprilie 2020 sub acuzația de spionaj pentru Arabia Saudită. 

Yemenul ocupă locul 167 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei din 2020 al RSF.

Un jurnalist afgan a fost împușcat în timp ce se întorcea acasă în Firoz Koh, capitala provinciei centrale Ghor, în după-amiaza zilei de 1 ianuarie. Besmellah Adel Imaq, directorul postului de radio Voice of Ghordevenind, a devenit primul jurnalist afgan care a fost ucis în 2021 și al cincilea lucrător în mass-media care a fost ucis în ultimele două luni.

Sursa foto: rsf

Imaq fusese ținta a două tentative de asasinare în trecut, cea mai recentă din noiembrie, și raportase autorităților amenințările împotriva sa, însă nu s-a luat nicio măsură pentru a-l proteja. 

Afganistanul se află pe locul 122 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei din 2020 al RSF.

O jurnalistă din Guatemala a fost arestată deoarece a transmis în direct, pe Facebook, o demonstrație a unui grup de rezidenți din centrul Guatemala. Jurnalista radio Anastasia Mejía Tiriquiz se confruntă cu un proces penal după ce a fost ținută în arest preventiv mai mult de o lună.

Sursa foto: twitter



În 2020, Guatemala se afla pe locul 116 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei al RSF.

În 2020, Republica Moldova s-a clasat pe locul 91 în raportul Organizației „Reporteri Fără Frontiere” referitor la libertatea presei. Datele prezentate de aceștia indică faptul că din 2013 și până în prezent, libertatea presei de la noi s-a aflat în scădere, astfel din 2013 și până în 2020, Moldova a picat cu 36 de poziții.

Indicele Libertății Presei din Republica Moldova, pe ani
Sursa: rsf

RSF au concluzionat că mass-media din Moldova este diversă, dar extrem de polarizată, la fel ca țara însăși, care se caracterizează prin instabilitate politică cronică și influența excesivă a oligarhilor săi.

Un total de 50 de jurnaliști au fost uciși în întreaga lume în 2020. Tratament abuziv și violența împotriva jurnaliștilor continuă să existe. Numărul jurnaliștilor uciși în țări în război continuă să scadă, mai mulți sunt asasinați în țări care nu sunt în război.
Cele mai periculoase țări pentru jurnaliști sunt: India, Pakistan, Afganistan, Irak și Mexic.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.