IT-istul de la cea mai mare bancă elvețiană: „Eu nu m-am mutat din Moldova pentru bani”

Când am pornit să scriem despre plecarea oamenilor din IT din Moldova, ne-am gândit că și ei, la fel ca alți specialiști, au fost motivați mai mult financiar. Însă cei doi tineri cu care am vorbit ne-au infirmat ipotezele: Andrei Vidrașco a plecat mai mult pentru siguranța sa, iar Roman Procopie, managerul unei companii, zice că situația în IT nu este chiar așa de gravă precum pare. Andrei a plecat din Moldova cu o engleză proastă și a ajuns la o companie de IT din Olanda fiind ajutat de un prieten. Acum lucrează pentru UBS, cea mai mare bancă din Elveția, câștigă mai mulți bani decât poate cheltui și vorbește despre cum vede IT-ul din Moldova și emigrarea specialiștilor noștri. Este iOS developer. Dacă vrei să îl amuzi sau să îl enervezi, începe cu el o discuție despre funcționalitatea Android. E sincer și povestește despre câți bani primește și câți aruncă în „contul de savings” (trad: contul de economii) și de ce nu vrea să revină în Moldova, nici măcar în vacanță.

Moldova – Olanda – Elveția

Istoria lui Andrei îmi pare atât de reală și vibrantă, încât atunci când îl aud povestind, pot să îi spun că îl aud vorbind pe orice Vasile. Sunt acei tineri care simțeau că nu mai pot sta în Moldova și că locul lor e în altă parte și așteptau, cuminți, culoarea verde la semafor. Andrei a început să lucreze din liceu, când, după lecții, fugea la primul său job. Voia să plece de mult timp din Moldova, dar abia la 22 de ani și-a împachetat tricourile într-un rucsac și a plecat în Olanda. Vorbea engleza prost, dar a fost recomandat de un prieten bun pentru o poziție de iOS developer, iar omul a băgat mâna în foc pentru Andrei: se va descurca, e băiat bun, învață repede, give him some credit (dați-i o șansă). „Fără recomandarea lui nu era să fiu acceptat. Am lucrat acolo doi ani”. Era ianuarie 2016 și luase o decizie tocmai bună pentru un început de an. Peste doi ani însă, și-a aruncat rucsacul în spate și a emigrat în altă țară, Elveția. Țara ciocolatei bune, a munților, a zăpezilor. Și a banilor. „Nu mi-a plăcut în Olanda. Nu știam engleza foarte bine, iar social, viața mea nu exista deloc. Mergeam la lucru și în afară de lucru nu aveam nimic”.

„Nu atingi pe nimeni și nimeni nu te atinge”

Mutarea în Elveția a fost mai ușoară, zice Andrei. Salariul care i s-a propus a fost de câteva ori mai mare, iar asta a fost un factor important. „O parte importantă sunt banii. Banii pe care îi câștig aici sunt mai mulți decât am nevoie pentru stilul meu de viață. Nu e vorba de lux, dar îmi permit tot ce îmi doresc, fără să mă gândesc. Iar asta schimbă foarte multe”, explică Andrei. Dacă ploile și mai ales vântul olandez îl apăsau, vremea din Elveția îi pică bine. „Clima e perfectă pentru mine. Munții, lacurile, iar vara mă duc să mă scald în lac”. Și mai este ceva, adaugă el. „Mentalitatea elvețienilor îmi place mult: atâta timp cât nu atingi pe nimeni, nimeni nu te atinge. Limba germană e predominantă, dacă vorbești engleza, asta e până la un nivel. De la tine se așteaptă să știi germană. Adică casierul de la magazin, de exemplu, nu o să vorbească cu tine engleza”, iar Andrei a început să învețe germană, mai ales pentru că trebuie să o vorbești, dacă vrei să pui mâna pe cetățenie.

„În Moldova puneam deoparte mai mulți bani decât în Olanda”

„Eu nu m-am mutat din Moldova pentru bani. În Moldova puneam deoparte mai mulți bani decât în Olanda. De exemplu în Olanda, aveam 2800 de euro salariu, după taxe, pe când în Moldova ridicam un salariu de 1500”, zice Andrei. Și dacă în Moldova din acei 1500 scoți 200-300 pentru chiria unui apartament, prețurile sunt diferite în Olanda și costurile vieții mai înalte. „În Olanda, salariul meu a crescut cu 10%, pe când în Moldova, cu mult mai mult”, continuă Andrei. „Când aud că «dacă oamenii ar avea salarii decente în Moldova, ei nu ar pleca», nu cred că asta e necesar corect. Eu în Moldova nu aș sta pentru niciun salariu. Birocrație, corupție, sistem medical nu lucrează. Nu vreau să fiu oprit pe stradă de poliție și să mi se spună că am făcut ceva greșit și să mi se ceară bani. În Moldova nu te simți în siguranță și nu știi că totul va fi bine în viitor”. Spune că de părinți și de frații lui îi este dor. „Prietenii mei toți au plecat peste hotare, acum dacă m-aș întoarce în Moldova nici nu aș avea cu cine să mă întâlnesc. Dacă sincer, nici nu vreau să vizitez Moldova, ci mai degrabă aș plăti biletele ca să vină ei în Elveția”.

„Orice companie IT trece prin asta”

Plecarea din Moldova a specialiștilor IT e la fel ca și plecarea oricăror altor specialiști. Adică, bun, să ziceam că 10 ani în urmă, când se făceau bani puțini în domeniu, ofertele din Vest erau mai tentante, acum însă e diferit.

Așa consideră Roman Procopie, managerul unei companii de IT din Chișinău, care oferă servicii de outsourcing. Firma pe care o conduce Roman lucrează cu mai multe companii din Vest pe segmentul automatizare și digitalizare. În 12 ani, Roman a văzut mai mulți angajați părăsind compania pentru a emigra, însă în opinia sa, „fenomenul migrației în IT s-a mai atenuat, de când nivelul salariilor în în Moldova a devenit comparabil cu cel din Vest. Orice companie IT trece prin asta, e un proces inevitabil și nu cred că este corect să etichetam acest fenomen a priori negativ. E o consecință a procesului de globalizare”.

Bani în IT se fac și acasă

Despre emigrarea celor din sectorul IT, Roman spune că în viziunea lui, mulți pleacă, dar unii se vor întoarce. „Domeniul e bine plătit și e într-un fel privilegiat în toată lumea. Bani întotdeauna se fac și acasă. Moldova e o țară mică și permite lansarea unei afaceri cu investiții comparativ mai mici”, spune Roman. Zice că avem în Moldova mai multe companii care au succes anume pe segmentul online. „În ultimul timp, statul face eforturi sa susțină segmentul IT prin mai multe inițiative: scutirile de impozit, crearea parcurilor IT ș.a. De asemenea, văd cum tot mai multe organizații IT din țară depun efort ca să transforme sectorul, să îl facă  mai atractiv. Îmi doresc ca domeniul acesta să aibă succes și Moldova să ajungă dintr-un exportator de „creiere” într-un importator.

Locuiește în Irlanda de cinci ani. A făcut cafea și a descleiat gume de mestecat de sub mese la Starbucks, iar în ultimii 3 ani a lucrat la eBay cu vânzătorii din Europa de Est. A fost ok la joburile astea, dar cel mai tare îi place să scrie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.