Un consiliu la nivel de președinți și un coridor rutier rapid între Chișinău și Kiyv. Subiectele discutate în capitala Ucrainei  

Ilie Gulca
12/01/2021

Crearea unui consiliu la nivel de președinți ai Republicii Moldova și Ucrainei, asigurarea securității la frontieră, accelerarea implementării acordului privind traversarea frontierelor cu buletinul de identitate, diversificarea surselor de energie și aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale Nistrului. Acestea sunt subiectele discutate de către cei doi președinți Maia Sandu și Volodimyr Zelenskyy în cadrul întrevederii de marți de la Kiyv.

Cei doi șef de stat, potrivit unui anunț al Maiei Sandu publicat pe Facebook, au convenit să inițieze un nou capitol atât în relațiile bilaterale, cât și în aspirațiile comune de integrare europeană.

„Am convenit să continuăm discuțiile pe teme importante ce țin de agenda bilaterală, securitatea regională, cât și să intensificăm eforturile noastre comune în ceea ce privește integrarea europeană, inclusiv prin crearea unui Consiliu la nivel de Președinți, care să contribuie la identificarea soluțiilor fezabile și rapide în beneficiul cetățenilor”, a precizat Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova a declarat sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional.

„Am stabilit să accelerăm acordul care ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate, am discutat despre necesitatea de a diversifica sursele de energie, am accentuat că aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru este o prioritate comună, am analizat opțiunea dezvoltării infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele statelor noastre”, a detaliat șefa statului.

Ilie Gulca
12/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii