fbpx

update | Contre pe Facebook între Slusari și Chicu pe seama împrumuturilor luate de stat: „Nu am nevoie de lecții de la dumneavoastră”

(update, 19:50) Un nou mesaj adresat de Slusari lui Chicu

În urma replicilor pe care le-au avut cei doi politicieni pe Facebook, Alexandru Slusari a publicat o reacție la reacția lui Ion Chicu. Deputatul afirmă că este mândru că reprezintă tractoriștii că „va face tot ce este posibil pentru ca agricultorii mici și mijlocii autohtoni să supraviețuiască, iar satele noastre să nu moară”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Acești oameni ne hrănesc, inclusiv pe Dumneavoastră. Ați vrut să mă jigniți pe mine, dar i-ați insultat pe mii de fermieri din zonele rurale. Eu demult nu mă supăr pe un profitor, care i-a servit cu umilință pe Plahotniuc și Dodon, dar pentru își compensa frustrările și complexul de inferioritate, recurge la aroganță crasă și agresivă în raport cu ceilalți oameni.

Nu voi coborî la nivelul Chicu-plintus cu etichetări suburbane. Așa vorbește fostul prim-ministru, un om „educat”, cu „cultura” înaltă, un locuitor al Chișinăului, provenit din localitate rurală. Nu am nevoie de lecții nici de la dumneavoastră, nici de la angajații Ministerului Finanțelor pentru că să înțeleg ca granturi și credite externe cu dobânda de 0,15 % sunt mult mai avantajoase pentru țara decât împrumuturi de la bănci comercial,  cu ratele de 3,5-5,5 %.

Guvernul, condus de „genii” Codru de la Sadova și Pârjolteni, a avut timp berechet și pârghii suficiente pentru accesarea în anul 2020 finanțării externe în condițiile favorabile pentru Moldova. Însă, Chicu nu a avut curaj să nu se supună stăpânului Dodon, unui statalist fals, care în ultimul rând se gândește la statul Republica Moldova, pe care sistematic îl distrugea cu ajutorul unui prim-ministru de buzunar”, a scris Slusari.

Știrea inițială

O postare a vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, despre împrumuturile luate de Ministerul Finanțelor, a stârnit critica fostului premier, Ion Chicu. Reprezentantul Platformei DA a afirmat că instituția a împrumutat de pe piața internă peste 703 milioane de lei în primele zile ale acestui an, ceea ce reprezintă o sumă de nouă ori mai mare decât perioada similară a anului trecut. În continuare, Slusari a catalogat această evoluție drept un „semnal alarmanet” și a criticat autoritățile pentru „dependența statului de sectorul bancar”. Replica fostului premier nu s-a lăsat așteptată.

Fost ministru al Finanțelor, Ion Chicu i-a „rugat” pe angajații Ministerului Finanețor „să-l invite pe „tractorist” („terorist intern”, în limba liberală modernă) și să-i facă o lecție despre noțiuni elementare din domeniul finanțelor publice și managementului lichidităților”.

Slusari și „semnalul alarmant” în contextul stabilității bugetare

„În primele 6 zile ale anului 2021 Ministerul Finanțelor deja a împrumutat pe piața internă, de la băncile comerciale peste 703 milioane lei.

Pentru comparație, în perioada similară a anului trecut suma împrumutului era de 83,5 milioane lei sau aproape de 9 ori mai mică.
Este un semnal alarmant în contextul stabilității bugetare, precum și o tendința proastă pentru economia națională”, a scris vicepreședintele Platformei DA și al Parlamentului.

Potrivit lui, „lipsa acordurilor cu partenerii externi, care prevăd mai multe granturi și credite ieftine cu până la 1% anual, provoacă împovărarea mai mare a statului cu dobânzi de 4-5,5% și riscul creșterii acestora în condițiile lipsei alternativei pentru perioada indelungată a crizei politice”.

„Totodată, dependența statului de sectorul bancar reduce drastic interesul băncilor să crediteze sectorul real al economiei și influențează majorarea ratelor de creditare pentru business”, a adăugat acesta.

Chicu: Nu vă lăsați manipulați

Fostul premier și ministru al Finanțelor i-a dedicat un întreg mesaj postării lui Alexandru Slusari.

„Rog colegii de la Ministerul Finanțelor să-l invite pe „tractorist” („terorist intern”, în limba liberală modernă) și să-i facă o lecție despre noțiuni elementare din domeniul finanțelor publice și managementului lichidităților. Poate va înțelege măcar ce-i mai simplu – deosebirea dintre plasare a VMS și finanțare netă pe parcursul unei perioade”, a scris acesta.

„Pentru acei care doresc să înțeleagă și nu se lasă manipulați, informez. MF a plasat la prima licitație VMS programată în acest an un volum echivalent cu circa 703 mln.lei, la rate mai mici chiar decât în 2020 (când pe parcursul anului s-a reușit diminuarea ratelor, adică a costurilor deservirii pentru buget, cu circa o pătrime. De exemplu, la VMS cu maturitatea de 91 de zile ratele au scăzut în perioada ianuarie-decembrie 2020 de la 4,3% la 3,4%). Rata la prima licitație din acest an a fost de 3,38%, chiar dacă începând cu 1 ianuarie 2021 veniturile din operațiunile cu VMS se impozitează de stat! Felicitări colegilor de la Ministerul Finanțelor!”, a mai scris Chicu.

Potrivit lui, Ministerul Finanțelor „deja a răscumpărat în primele zile ale anului 2021 VMS plasate anterior de circa 426 mln. de lei, iar până la sfărșitul lunii va mai răscumpăra în valoare de încă circa 700 mln. de lei”.

„Plasarea și răscumpărarea VMS este o practică normală a MF din toate țările și nu cred că în lumea întreagă se mai găsește vre-un cretin (fără cunoștințe) ajuns vice-președinte de Parlament, să manipuleze cu volumul plasamentului, fără a specifica și finanțarea netă. Dincolo de manipulare, ceea ce face el mai înseamnă și diversiune economică împotriva statului, or acțiunile sale pot provoca creșterea ratelor dobânzilor, cu pierderi colosale pentru buget. Nu cred că acest individ își va asuma responsabilitatea pentru eventuale pierderi bugetare.

Sugerez „presei independente” să consulte mai întâi opinia specialiștilor de la Ministerul Finanțelor, înainte de a răspândi prostiile debitate de individ. Sau dacă „patronii” vă cer să tăvăliți în glod această țară, verificați ce se mai întâmplă în lume la acest capitol. La vecini, de exemplu…”, a adăugat fostul șef al Guvernului.

Citește și: doc | Slusari acuză un deputat că a obținut pe bani mărunți o bază de odihnă de pe litoralul ucrainean, deținută de Republica Moldova

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Back to top button