/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

/VIDEO/ Tot ce trebuie să cunoașteți despre întrevederea de la Kiev între Sandu și Zelenski

12 ianuarie 2021, ora 21:13

Construcția unui pod între satele Cosăuți și Iampol, pentru a scurta distanța dintre Chișinău și Kiev, dar și formarea unui consiliul al președinților Ucrainei și Republicii Moldova. Sunt doar câteva dintre subiectele abordate, în cadrul primei vizite oficiale a președintei Maia Sandu, la Kiev, acolo unde a avut o întrevedere cu omologul său, Vladimir Zelenski. La instituția prezidențială, Maia Sandu a fost întâlnită cu onoruri militare și, la rândul său, ea și-a ținut cuvântul de salut în limba ucraineană.

Vizita oficială a Maiei Sandu în Ucraina a început cu depunerea unei coroane de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut de la Memorialul victimelor Holodomorului, dar și cu depunerea unei candele aprinse, în memoria celor căzuți în Piața Maidan – Nebesnaya Sotnya. Ulterior, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a întâmpinat-o pe omologa sa în fața instituției prezidențiale cu onoruri militare.

În cadrul ceremoniei, au răsunat imnurile de stat ale celor două țări.

După întrevederea tete-a-tete a celor doi președinți a urmat semnarea acordurilor bilaterale moldo-ucrainene, dar și declarații de presă. Maia Sandu a ținut să-și rostească salutul în limba ucraineană.

VLADIMIR ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI VIDEO: „Îmi este deosebit de plăcut să salut, astăzi, la Kiev președintele Republicii Moldova. Îmi face deosebită plăcere că prima sa vizită Maia Sandu o face anume în Ucraina”.

Printre subiectele abordate de cei doi în cadrul întrevederii se numără accelerarea procesului de semnare a acordurilor ce ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate, aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru, dar și dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kiev, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele celor două state.

VLADIMIR ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „De asemenea, poziția Ucrainei privind soluționarea conflictului transnistrean rămâne neschimbată. Sprijinim ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor”.
La fel, a fost aprobată ideea de a institui Consiliul Președinților Republicii Moldova și Ucrainei ca un nou format permanent de colaborare la nivel înalt.

MAIA SANDU, PREȘEDINTA REPUBLICII MOLDOVA VIDEO: „Acest mecanism de interacțiune permanentă ne va ajuta să elaborăm politici și strategii și să contribuim la soluționarea problemelor de pe agenda bilaterală, precum și să monitorizăm implementarea înțelegerilor convenite. În cadrul întrevederii, am reafirmat voința noastră comună de a intensifica agenda comună de integrare în UE”.

Aceasta este prima vizită oficială în afara țării a Maiei Sandu în calitate de președintă a Republicii Moldova. Din delegația oficială au mai făcut parte încă nouă persoane. Sandu a mai avut o întrevedere cu Zelenski în vara anului 2019, pe când deținea funcția de prim-ministru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram