/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Deputat doar pe hârtie. Se face un an și jumătate de când Șor nu s-a prezentat în Parlament

missing
12 ianuarie 2021, ora 21:20

Este deputat însă mai mult pe hârtie. Ilan Șor are exact un an și jumătate de când nu a mai deschis ușa Legislativului, pentru a lua parte la ședințele parlamentare. Ajuns în Parlament în urma alegerilor legislative, acesta a reușit să vină doar la ședința inaugurală, ca mai apoi să fugă din țară, după ce democrații au ceda puterea. A reușit să primească și câteva salarii, însă doar până în ianuarie anul trecut. Și asta pentru că, în baza unei decizii a conducerii Parlamentului, a fost lipsit de leafă și de indemnizații. Oamenii din Orhei, municipiu pe care l-a condus timp de aproape trei ani, au păreri împărțite despre activitatea sa modestă din Parlament. Unii au doar cuvinte de laudă, alții cred că justiția nu-și face treaba corect.

Ilan Șor a ajuns în Parlament, în urma alegerilor parlamentare din februarie 2019, după ce a câștigat în circumscripția din Orhei. Asta chiar dacă acesta era condamnat, de prima instanță, în dosarul furtului miliardului la 7 ani și jumătate de închisoare. Deși era și primar de Orhei, el a ales fotoliul de deputat. La prima ședință a Parlamentului, când și-a făcut apariția, Șor a spus că se va simți excelent în noua sa postură.

Cum o să vă simțiți în scaunul de deputat știind că sunteți condamnat în dosarul furtului miliardului. – Dacă eu știu că dosarul este fabricat, mă simt minunat”.

N-a fost să fie însă. Peste doar două luni, când democrații au cedat puterea, acesta a fugit din țară imediat. Peste o lună, a rămas fără imunitate parlamentară, fiind anunțat în căutare internațională. Iar, de atunci, deputatul nu a mai participat la nicio ședință legislativă. În schimb, a folosit din plin pagina sa de Facebook, pentru a transmite anumite mesaje politice sau pentru a răspunde la întrebări.

Ilan Șor a beneficiat și de câteva salarii, chiar dacă nu participa la ședintele legislative. Puțin peste 80 de mii de lei. Însă, din ianuarie 2020 acesta a fost lipsit, prin decizia Zinaidei Greceanii, de leafă și indemnizații. Între timp, oamenii din Orhei, care l-au ales deputat, dar și primar cu greu își amintesc când l-au văzut ultima data.

Nu l-am văzut de vreo doi ani și nici nu mi-e dor. 50 de ședințe de judecată și el nu se prezintă. Dar unul a furat o găină și stă în pușcărie doi ani”.

Când ultima oară l-ați văzut? Demult, încă înainte de a pleca”.

Când ultima oară l-ați văzut? Tare demult. Cred că doi ani în urmă. Eu personal am dat mâna cu el de trei ori”.

De mult nu l-am văzut. Numai de sărbători, pe tv”.

Iar despre activitatea sa de deputat de la distanță, unii cred că nu este deloc productivă.

A câștigat prin corupție. A profitat de mizeria și sărăcia oamenilor. Și noi îl ridicăm în ceruri”?

Sigur că nu-i bine. Dacă justiția noastră l-ar aduce și a vedea tot ce face el. Când ultima oară l-ați văzut? Demult, încă înainte de a pleca”.

El face, din câte știu, toate ședințe online. De ce nu se prezintă fizic? Se teme. Merită să mai fie deputat dacă nu se prezintă la ședințe? Idee nu am. De rău, de bine…toți fură, dar nimeni nu face, el chiar dacă a furat…”.

Mie îmi place orașul cum s-a schimbat. Eu știu cum a fost până la, și văd acum cum este. E foarte plăcut și frumos. L-ați mai vota încă o data? Da, eu l-am votat tot timpul și o să-l mai votez. Dar faptul că este vizat în furtul miliardului nu vă oprește? Nu mă opreșete, mulți aici sunt implicați”.

L-au ales, e clar că l-au ales orheienii. Văd că face multe lucruri. Din ce bani? Nu știu din ce bani”?

A dat cuvântul că va face, va fi tot normal. Dar văd că nimic. Unde-i? Nu știu. Se zice că e plecat. De ce l-au votat oamenii? Au văzut că face multe, dar oamenii nu știu că nu din banii lui, ci din a oamenilor”.

Ilan Șor însă a apărut pe străzile din Orhei, însă doar datorită unei tehnici de montaj. S-a întâmplat într-o publicitate electorală, în favoarea Violetei Ivanov, care aspira la funcția de președinte din partea Partidului Șor.

Într-un caz, semnătura lui Ilan Șor a apărut pe o inițiativă legislativă, fapt ce a provocat un scandal, după ce mai mulți deputați din opoziție s-au întrebat cum este posibil acest lucru și chiar au cerut implicarea organelor de drept.

Potrivit informațiilor oferite de Interpol, Ilan Șor se află acum în Israel. În Republica Moldova, el este judecat pentru implicare în ancheta complex, cunoscuta ca „furtul miliardului”, iar dosarul său, ce se află pe rol la Curtea de Apel Cahul, este departe de final.

În decembrie, judecătorul a suspendat examinarea, iar următoarea ședință este preconizată pe 22 ianuarie. Până acum, în acest dosar au avut loc peste 50 de ședințe de judecată, amânate din varii motive. Recent, judecătorul a depus cerere de demisie. În pofida acuzațiilor, Ilan Șor se declară nevinovat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram