sâmbătă, 27 aprilie, 2024
6.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeSemănătorile EDX pentru culturi prășitoare cu sistemul Xpress de la Amazone. Viteze de lucru...

Semănătorile EDX pentru culturi prășitoare cu sistemul Xpress de la Amazone. Viteze de lucru de până la 15 km/oră

Recomandate

Compania Agromotor-Premium, Dealer oficial și exclusiv al producătorului german Amazone în Moldova oferă întreaga gamă de semănători, care include semănătorile EDX destinate tenologiilor No-Till, Mini-Till și tradițional (EDX-6000 TC, EDX 6000-2C cu rezervor de îngrășământ integrat, EDX 2FC cu rezervor de fertilizare frontal, EDX- 9000 TC) de la Amazone – alegerea perfectă pentru un semănat rapid și precis.

Este bine cunoscut faptul că ferestrele temporale ale semănatului de primăvară devin tot mai înguste și agricultorii trebuie să reușească ca într-un timp restrâns să-și însămânțeze suprafețele. Pentru aceasta Amazone oferă semănătorile EDX care sunt prevăzute cu multiple calități ce fac ca semănatul să devină ușor, rapid și precis.

Clasificarea tehnologiei EDX într-o clasă nouă, de perfomanță superioară, face din Amazone una cu sistem nou de distribuție și depunere a boabelor Xpress. Acest sistem facilitează viteze de lucru de până la 15 km/h. La aceasta se adaugă diverse noutăți constructive, cu ajutorul cărora sunt reduși timpii de echipare și cei secundari.

În comparație cu semănătorile de prășitoare convenționale, clasa EDX creează astfel productivități care se situează la o calitate egală a depunerii cu aproximativ 50-60% mai mare. Experiențele practice arată că, de exemplu, cu marele EDX 9000-TC sunt posibile performanțe de depunere de 1100 ha în 10 zile.

Modul de funcționare a sistemului Xpress

La sistemul Xpress, preluarea boabelor cât și depunerea „bob cu bob” nu mai are loc separat pentru fiecare unitate (secție) ci printr-un sistem pneumatic comun, ce face sistemul stabil si ușor de reglat, precum și printr-o tobă la EDX-6000 TC sau două tobe la EDX-9000-TC ,de preluare a boabelor, unic central.

În continuare, după preluare, semințele sunt distribuite prin furtunuri de depunere cu senzori,  separarea modulată dintre preluarea „bob cu bob” şi însămânţare permite o aşezare sigură a materialului de însămânţare, chiar şi la viteze de lucru ridicate de până la 15 km/h, așa-numitul sistem de prindere Xpress cu formator de brazdă și role de prindere.

Formatorul de brazde trage de-a lungul urmei celor două discuri de tăiere antelucrătoare o brazdă cu secțiune în unghi drept. De aceea, boabele nu pot să ruleze chiar și la condiții de sol dezavantajoase, ci vor fi prinse și presate de către rola de prindere din spatele formatorului brazdei.

Același lucru este valabil și la viteze mari de lucru, când se asigură o calitate optimă a depunerii. Faptul că aceasta nu este doar teorie, o dovedesc anii de experiență  din practica recunoscută de miile de agricultori care utilizează semănătorile EDX, atât la distanța între boabe pe șir, cât și la numărul de boabe la ha, rezultatele confirmă că tehnologia EDX, chiar și la viteze mari, respectă exact adâncimile de depunere și distanțele între rânduri.

Reîncărcare rapida și comodă

Rezervoare mari – timpi reduși la umplere, rezervă de îngrășământ și semințe pentru suprafețe mari.

Datorită rezervoarelor suplimentare mari (unu sau două) pentru semințe, centrale, umplerea, golirea și schimbul de semințe sunt accelerate la semănătorile de prășitoare EDX.

Concomitent, capacitatea mare a rezervoarelor de semințe și de îngrășământ reduce timpii de umplere ulterioară. La EDX 9000-TC, de exemplu, capacitatea buncărului ajunge la aproximativ 25 ha. Racleții nu trebuie să fie reglați individual la fiecare unitate (secție) de semănat, cu atât mai mult, sunt ajustați centralizat la toba de distribuire pentru mai multe rânduri.

Ca opțiune, Amazone oferă, prin Amatron – 3, sau Amapad chiar și o deservire electrică la distanță pentru reglarea racletului. Astfel, operatorul poate să supravegheze și să regleze poziția racletului, confortabil și simplu, din cabină, fără să oprească și fără să coboare din tractor.

Reglarea presiunii pe brăzdarele de îngrășământ, respectiv brăzdarele de sămânță are loc, în egală măsură, prin două sisteme hidraulice de presiune separate. Și pentru aceasta există, opțional, la dispoziție o operare electrică de la terminal.

Sistem de navigare și sistem hidraulic propriu, autonom, conexiune posibilă cu oricare tractor. Performanță unică, confort sporit.

Toate funcțiile semănătorii de prășitoare sunt deservite prin terminalul Amatron-3, acest terminal supraveghează concomitent turațiile și nivelurile de umplere ale mașinii și informează operatorul în legătură cu datele de performanță actuale.

În al treilea rând, Amatron-3 oferă un management al comenzilor simplu de folosit. Acest confort ridicat reduce munca operatorului și servește astfel, în egală măsură, la creșterea performanței.

În cazul când tractorul nu este dotat cu sistemul de navigare GPS, semănătorile EDX pot fi dotate opțional cu sistem autonom de navigare „TOPCON” care, prin urmare, va fi instalat în cabina tractorului. Astfel, semănătoarea permite automatizarea totală a semănatului chiar dacă tractorul nu dispune de un așa sistem/opțiune.

Posibilitate de conectare a semănătorilor chiar și la tractorul K-700

Atunci când tractoarele nu dispun de un sistem de conexiune hidraulic, semănătorile EDX pot fi dotate opțional cu sistem hidraulic autonom, ce face posibilă conexiunea  către orice tip de tractor, dacă corespunde criteriilor de putere.

„Speed-Seeding” – „însămânțarea rapidă”, clasa superioară de performanță.

Prin lărgirea capacităților semănătorii de prășitoare EDX, Amazone oferă acum mașinile potrivite pentru toate cerințele funcționale. Datorită vitezelor mari de lucru, a timpilor reduși de dotare și secundari, precum și confortului de deservire mărit se obțin productivități care, în esență, sunt mai mari decât la semănătorile de prășitoare convenționale.

Aceste creșteri de perfomanță, Amazone le rezumă sub noțiunea de „Speed-Seeding” și situează programul EDX într-o clasă de performanță nouă, superioară. Mașinile sunt mai rapide și mai avantajoase din punct de vedere al costurilor și adecvate cerinței Amazone:

3 C Cost Cutting Concept- „performanțe mai mari cu cheltuieli mai mici” sau „mai multă performanță, cu un consum redus”.

 Anatol David, Director general „Agromotor”.

Agromotor Premium
Agromotor Premium
Dealer oficial și exclusiv în Republica Moldova al brand-urilor germane Deutz-Fahr și Amazone, semănătorile Sola, utilajele italiene Sicma și balotierele italiene Mascar.

Citește și ›

Advertoriale