image
Sursa foto: MarianVejcik

Vaccinul COVID-19 va fi gratuit în RM; Planul național de vaccinare include trei etape

Republica Moldova va putea beneficia de primul lot de vaccin anti-coronavirus până la sfârșitul lunii ianuarie 2021, anunță Ministerul Sănătății din RM. Vaccinul anti-covid-19 va fi gratuit pentru toată populația RM.

În cadrul unei conferință de presă Tatiana Zatic, ministru interimar al Sănătății, a declarat că RM dispune de locuri speciale pentru păstrarea și depozitarea vaccinurilor anti-coronavirus.

Planul național de imunizare anti-COVID-19 include mai multe compartimente, ce vizează acțiunele interprinse de Guvern și instituțiile medicale.

Etape de vaccinare sunt trei la număr:

1-disponibilitatea este foarte limitată;

2- disponibilitate limitată;

3-disponibilitate este moderată;

La prima etapă vor fi vaccinați angajații insituțiilor medicale, mai intâi angajați din reanimare, terapie intensivă, apoi angajații care activează cu profil Covid.

La etapa a doua vor fi vaccinați adulții cu vârsta de 60+, persoanele cu comorbidități, lucrătorii sistemului penitenciar, sistemului de educație și securității statului.

La etapa a treia va fi vaccinată populația generală.

Vaccinarea se va administra în instituțiile medicale și va fi gratuită.

Vaccinate vor fi și persoanele care deja au suferit de infecția Covid-19. Vaccinarea va fi făcută după ce persoana s-a tratat, fără a se solicita un test la anticorpi.

RM va recepționa vaccin pentru 20% din populație, drept donație, iar în prezent s-a solictat pentru încă 30%.

Planul național de imunizare anti-COVID-19 poate fi văzut aici.

Conferința de presă poate fi urmărită aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: