image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Unul din profesorii expulzați din RM va beneficia de protecție internațională; BMA, obligat să-i ofere statut de refigiat

Judecătorii Curții de Apel Chișinău au emis o decizie prin care obligă Biroul Migrație și Azil (BMA) să-i ofere statut de refugiat lui Celebi Mujdat, director financiar al companiei care gestiona liceele „Orizont” din RM. Celebi Mujdat a fost expluzat de pe teritoriul Republicii Moldova în toamna anului 2018 în lipsa actelor de identitate, deoarece potrivit familiei sale, acestea se aflau în acel moment la Biroul pentru Migrație și Azil, unde Celebi Mujdat a solicitat prelungirea vizei.

Anunțul că lui Celebi Mujdat i s-a oferit statut de refugiat a fost făcut de avocatul său, Nicolae Frumosu. „În cadrul unui dosar avem această hotărâre definitivă care obligă Biroul Migrație și Azil să acorde statut de refugiat solicitantului. Este vorba de dosarul lui Celebi Mujdat”, a declarat avocatul, citat de ZdG.

Solicitat de Jurnal.md, Nicolae Frumosu a declarat că la momentul actual Celebi Mujdat se află în continuare în detenție în Republica Turcă, iar decizia Curții de Apel nu poate să influențeze direct situația acestuia din Turcia

„Celebi Mujdat, înainte de a fi îndepărtat de pe teritoriul RM a depus o cerere către Biroul Migrație și Azil prin care a solicitat acordarea statutului de refugiat. Cererea respectiva a fost respinsă în septembrie 2018. După ce a fost expulzat de pe teritoriul RM refuzul a fost contestat în instanța de judecată. Judecătoria Chișinău sediul Râșcani a respins acțiunea înaintată, iar ca urmare a contestării hotărârii in ordine de apel, Curtea de Apel Chișinău a admis acțiunea reclamantului și a obligat BMA sa-i acorde lui Celebi Mujdat statutul de refugiat”, a precizat avocatul.

Nicolae Frumosu a mai declarat că din momentul în care profesorul turc a obținut statutul de refugiat, el poate beneficia de protecție internațională. Astfel, în chestiunea lui va putea să se implice instituția Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru refugiați.

După reținerea și expulzarea ilegală a profesorilor turci, familia lui Celebi Mujdat a părăsit RM.

„În Turcia suntem consideraţi terorişti. Şi pe numele meu există un dosar, pentru că am făcut o donaţie pentru nişte copii săraci. După cele întâmplate, nu vom putea merge degrabă în Turcia, deşi mergeam în vizită la rude în fiecare vară.

Probabil, vom pleca într-o ţară de unde voi putea lupta pentru eliberarea tatălui copiilor mei”, a declarat într-un interviu pentru Jurnal md Sevgi Celebi, soția profesorului turc.

Amintim că în septembrie 2018, șapte cadre didactice din școlile Orizont, printre care și reclamanții, au fost arestați în cadrul unei operațiuni comune desfășurate de serviciile secrete moldovenești și turcești. Aceştia au fost duşi direct la Aeroportul Chișinău, unde îi aștepta un avion charter care i-a dus imediat în Turcia. Familiile reclamanților nu au avut cunoștință despre soarta lor timp de câteva săptămâni.

La scurt timp după evenimentele descrise mai sus, familiile lor au primit scrisori cu deciziile Biroului pentru Migraţie şi Azil în care erau anunţaţi că reclamanţilor le-au fost respinse cererile de azil și li s-a interzis să intre pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de cinci ani și a fost dispusă expulzarea lor.

În septembrie și octombrie 2018, reprezentantul reclamanţilor, care a fost împuternicit prin procură de către soțiile acestora, a contestat deciziile Biroului în instanță. Cu toate acestea, acțiunile au fost respinse pe motiv că împuternicirile avocatului nu au fost semnate de către reclamanți.

Bazându-se pe Articolul 5 § 1 (f) (dreptul la libertate și siguranţă), Articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil), Articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) și Articolul 1 din Protocolul nr. 7 (garanții procedurale privind expulzarea străinilor) la Convenția Europeană, reclamanții s-au plâns, în special, că au fost privați ilegal de libertate și extrădați în Turcia.

Reclamanţii au cerut câte 50.000 Euro fiecare cu titlu de prejudiciu moral şi 1.000 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat pe 11 iunie 2019 RM să plătească fiecăruia dintre reclamanți 25.000 euro pentru prejudiciu moral, în total - 125.000 de mii de euro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: