image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Imaginea zilei: Neajutorată, pe scările ministerului obligat să-i poarte de grijă

În imagine: Valentina Berejniuc, 69 de ani, din Zaim, Căușeni, urcă și coboară cu mare greutate scările Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale din Republica Moldova, sprijinită de un baston. Scările ministerului nu sunt dotate cu o bară de care să se poată sprijini persoanele cu nevoi speciale ca ea. Un semn atârnat pe peretele instituției indică faptul că persoanele care se deplasează în căruț au acces doar prin spatele clădirii.

Valentina Berejniuc a venit să bată pe la ușile responsabililor asistenței sociale a ministerului de resort ca să-i roage să-i transfere indemnizațiile pentru transport și pentru căldură pe card, să nu o poarte pe drumuri la poștă, ori raion, că nu are sănătate să se deplaseze. Femeia afirmă că de vreo trei ani luptă pentru acest „lux”, dar nu este auzită.

Valentina a venit la minister să i se adreseze cuiva din cei care ar putea să schimbe această „nedreptate”, dar a fost direcționată să scrie o cerere și s-o pună în cutia pentru petiții, din coridor. Dar, înainte de asta, a fost nevoită să-și facă copii la acte, ca să le atașeze la cerere.

A fost, spune ea, tocmai pe lângă piața centrală până a găsit un copiator: „Nu au ei aici un xerox, să facă niște copii, pentru oameni ca mine? Ei știu doar că aici vin în special persoane care au nevoie de ajutor, de ce ne poartă pe drumuri?”, constată femeia încă o nedreptate.

În discuție cu ea, descopăr că problemele ei sunt cu mult mai grave decât le-a exprimat în acea cerere. Bătrâna spune că încă nu a primit indemnizația pentru transport pe ultimele trei luni ale anului trecut și nici ajutorul pentru căldură pentru luna ianuarie, anul curent:

„Primesc indemnizația, dar ei n-o dau la timp, nici pentru de foc nu ne dau banii la timp, ne poartă mereu pe drumuri. Fratele meu, invalid de gradul doi, care nu poate merge, tot nu a primit banii pentru căldură. Eu am venit pe iarnă să stau aici, la cald, la neamuri la oraș, că nu pot să fac focul. Dar el acolo îngheață. Mi-a zis: Vale, mi-e frig!”.

bătrânăbătrână
bătrânăbătrână

Noutăţile partenerilor

comentarii: