Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.01.2021

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari solicită Președintelui țării examinarea subiectului proprietăților Republicii Moldova în Ucraina la următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari solicită Președintelui țării examinarea subiectului proprietăților Republicii Moldova în Ucraina la următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a făcut un apel către Președintele Republicii Moldova privind includerea în ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate a subiectului proprietățiilor Republicii Moldova în Ucraina.

Președintele Fracțiunii Platforma DA argumentează prin faptul că situația ce ține de administrarea bunurilor publice moldovenești  în țara vecină, mai ales pe fundalul atribuțiilor limitate ale guvernului care nu poate opera remanieri de cadre, este mai mult decât gravă, amintind doar câteva aspecte legate de problema în cauză.

În primul rând, activele a două întreprinderi, cariere de extragere a zăcămintelor din Pervomaisc și Cernăuți, practic, sunt pierdute. Din informație demnă de încredere aflăm că la cariera din Pervomaisc rezervele de granit sunt estimate pentru aproximativ 170 de ani.

În al doilea rând, Sanatoriul Moldova de 17 641 m.p., amplasat pe aproximativ 5 ha, teoretic aparține Republicii Moldova, iar practic se află în aer. Nu este clar ce autoritate publică centrală moldovenească actualmente gestionează acest obiect. În țara vecină sanatoriul este scos la licitație din numele unei bănci ucrainene falimentare. Terenul adiacent este subiectul atacului raider din partea oamenilor din anturajul lui Andronache. Pe teritoriul sanatoriului activează mai multe companii, dar nu este clar cui achită acestea plata pentru locațiune.

În al treilea rând, Sanatoriul Moldova din Truskavets, la fel, are un statut juridic neclar, iar deputatul Chiril Moțpan nici acum nu a primit vreun răspuns de la Agenția Proprietății Publice pe problema administrării acestui obiect.

În al patrulea rând, un șir de baze de odihnă de pe litoralul din Ucraina se află în stare deplorabilă. Se urmărește falimentarea premeditată a acestora și privatizarea la prețuri derizorii. Alte bunuri deja sunt expuse la vânzare la prețuri foarte reduse.

„Evident, nici Guvernul interimar și nici Agenția Proprietății Publice nu au o strategie de gestionare a patrimoniului moldovenesc din Ucraina. Mai mult ca atât, se vede clar că există o grupare criminală, protejată la cel mai înalt nivel la Chișinău, care, pe fundalul inacțiunilor autorităților abilitate, delapidează activele de sute de milioane, create de mai multe generații ai oamenilor din țara noastră”, a menționat Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, anunță Fracțiunea Platforma DA.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus