Economie

Boomul exporturilor americane de petrol de şist a schimbat pieţele petroliere pentru totdeauna

Acum cinci ani în prag de an nou, petrolierul Theo T pă­r­ă­sea Coasta Golfului Texas cu prima încărcătură de ţiţei american de şist destinat exportului. Era începutul unei activităţi care urma să transforme piaţa mondială a petrolului, să genereze o schimbare de putere geopolitică şi să dea peste cap economii întregi, relatează Bloomberg.

Boomul petrolului de şist în sine a transformat America în cel mai mare producător de petrol al lumii şi a adus-o mai aproape de visul de a pune capăt dependenţei sale de petrolul din Orientul Mijlociu.

Însă acest boom a creat o întreagă pia­ţă nouă, trimi­ţând ţi­ţeiul extras din câm­purile din Texas, New Mexico şi Da­kota de Nord către peste 50 de ţări, li­vră­rile depă­şindu-le ade­sea pe cele ale oricărei ţări membre a OPEC cu excepţia Arabiei Saudite.

Aceşti cinci ani ar putea foarte bine reprezenta cei mai buni ani de care ex­por­tatorii ame­ricani de petrol de şist vor avea vreo­dată parte după ce co­ro­navi­ru­sul a de­vas­tat cere­rea mon­dia­lă de com­bus­ti­bili şi a dus la fa­li­ment peste 40 de com­panii ame­rica­ne.

Nivelul viitor al exporturilor ame­ricane va depinde în mare măsură de cât de rapid se va recupera lumea de pe urma pandemiei şi de cât de agresivă va fi reorientarea lumii dinspre combustibilii fosili.

Însă revoluţia americană a şistului a schimbat pieţele petroliere pe vecie şi rămâne o armă diplomatică puternică pentru SUA. Două grupuri au avut cel mai mult de câştigat de pe urma boom-ului american: producătorii petrolieri americani şi comercianţii de mărfuri care comercializează acest petrol.

Până în ultima săptămână a anului 2019, exporturile de petrol american atinseseră aproape 4,5 milioane de barili pe zi.

Câştigul americanilor a venit în detrimentul OPEC.

Cât va reuşi America să-şi menţină acest nivel de influenţă pe pieţele petroliere ale lumii rămâne de văzut. Un semn încurajator pentru exporturile petroliere americane este legat de revenirea apetitului chinezilor.

Cererea de petrol american va depinde şi de cât de rapid îşi va reveni economia mondială din cea mai profundă recesiune de la cel de-al doilea război mondial. Administraţia Biden şi planul său de a da o nouă formă politicii americane în domeniul energie va afecta de asemenea fără îndoială exporturile de petrol ale SUA.

Important este şi faptul că Joe Biden face parte dintr-un număr în creştere de lideri mondiali care se angajează să-şi scape ţările de dependenţa de combustibili fosili.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *