(doc) O nouă sesizare la Curtea Constituțională, de data aceasta de la Președinție: Ce solicită Sandu

Curtea Constituțională este solicitată să verifice mai multe articole de lege care limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor. Sesizarea depusă astăzi de șefa statului, Maia Sandu se referă la „dreptul Președintelui și al Guvernului demisionar cu Prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții”.

Foto: UNIMEDIA

„De asemenea, am cerut declararea drept neconstituțională a mai multor prevederi din Legea cu privire la Guvern care țin, în special, de desemnarea miniștrilor în exercițiu exclusiv din rândul membrilor Guvernului demisionar, în condițiile în care așa ceva nu este prevăzut de Constituție și, totodată, acest lucru putând crea disfuncționalități și mai mari în gestionarea instituțiilor.

Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea țării, până la numirea următorului Guvern. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera și numi demnitari și funcționari publici în anumite condiții, de a accesa fonduri în anumite limite constituționale”, a explicat Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

Sesizarea a fost necesară pentru a clarifica mai multe contradicții legale, scoase la iveală în urma crizei politice în care s-a pomenit Republica Moldova. Asta după ce premierul Ion Chicu a demisionat și, alături de încă 3 miniștri cheie, a renunțat și la interimatul funcției.

În consecință, Maia Sandu s-a văzut nevoită să demareze consultări cu reprezentanți ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, PAS, Platforma DA, Partidului Democrat, Partidului Şor și Pro-Moldova.

După consultări, președinta Maia Sandu, a declarat că va veni în câteva zile cu soluția, așa cum o vede ea, întrucât deputații nu au declarat că ar avea creată vreo majoritate și toate fracțiunile au pledat, cu unele diferențe, că pledează pentru alegeri parlamentare anticipate.

O decizie a Curții Constituționale stabilește că șeful statului este obligat, în 45 de zile, să propună un candidat la funcția de prim-ministru.

Între timp, președinta Maia Sandu a anunțat că va aștepta un răspuns al Curții Constituționale pe o sesizare ce a fost depusă de către Partidul Acțiune și Solidaritate. Formațiunea a cerut o părere privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului, cale ce nu este prevăzută în Constituție, dar care ar fi „cea mai rapidă pentru a declanșa alegeri anticipate parlamentare”.

La rândul său, fostul șef de stat, liderul PSRM, Igor Dodon a calificat ideea de „autodizolvare a Parlamentului” drept o „fantezie politică”.

Între timp, interimatul funcției de premier este asigurat de către actualul ministru de Externe, Aureliu Ciocoi, iar interimatul funcțiilor de miniștri ai Finanțelor, Sănătății și Economiei este asigurat de către Secretarii de Stat rămași în funcții din cadrul instituțiilor respective.


Pub