Fostul ambasador american în Rusia, numit șef CIA

Preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, îl va nominaliza luni pe fostul diplomat de carieră William Burns pentru funcţia de director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), a anunţat echipa de tranziţie a lui Biden.

Foto: www.axios.com

„Poporul american va dormi fără griji cu el (Burns - n.r.) în calitate de viitor director al CIA. Bill Burns este un diplomat exemplar, cu o experienţă de câteva decenii pe scena mondială, care ne-a protejat populaţia şi ţara. Împărtăşeşte aceeaşi opinie ca şi mine, cum că serviciile de informaţii trebuie să fie apolitice şi că profesioniştii dedicaţi din cadrul serviciilor secrete merită gratitudinea şi respectul nostru", se menţionează în comunicatul echipei lui Biden, preluat de CNN.

William Burns, fost adjunct al secretarului de stat, are o carieră diplomatică întinsă pe 33 de ani.

La momentul actual, el este preşedintele Carnegie Endowment for International Peace, un think-tank în domeniul relaţiilor internaţionale, şi potrivit prezentării de pe site-ul Carnegie vorbeşte araba, rusa şi franceza.

Dacă numirea sa va fi confirmată, Burns va deveni primul director din istoria CIA a cărui experienţă profesională a fost clădită în cadrul Departamentului de Stat.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Președinția SUA, înainte de a ocupa funcția de secretar adjunct de stat, Bill Burns a ocupat funcția de subsecretar de stat pentru afaceri politice în perioada 2008-2011, ambasador al SUA în Rusia între 2005-2008, secretar de stat adjunct pentru afaceri din Orientul Apropiat din 2001-2005 și ambasador al SUA în Iordania din 1998-2001.

Burns a primit trei premii prezidențiale pentru serviciile distinse și cele mai înalte onoruri civile de la Pentagon și comunitatea de informații din SUA.

Burns deține o diplomă de licență în istorie la Universitatea LaSalle și masterat și doctorat în relații internaționale la Universitatea Oxford, unde a studiat ca Marshall Scholar.


Pub