(video) Casa Secretarului general al Aparatului Președintelui, filmată cu drona: Cum comentează Andrei Spînu

Locuința noului secretar general al Aparatului președintelui a stârnit un val de polemici, după ce în declarația de avere a aceasta a fost indicată la 1,5 milioane lei pentru jumătate, fiind vorba despre prețul cadastral. Casa a costat 393 500 de euro, bani achitați în rate, cumpărată împreună cu soția mea, a declarat pentru UNIMEDIA, Andrei Spînu, după ce sinteza.org a publicat imagini filmate cu drona cu locuința funcționarului.

Casa se află într-un cartier rezidenial din sectorul Râșcani al capitalei. Conform datelor cadastrale, casa are o suprafață locuibilă de peste 125 de metri pătrați, cu un teren alăturat de 5,4 ari. Andrei Spînu a cumpărat casa în noiembrie, 2018.

În contractual de vânzare-cumpărare a acestui imobil, pe care Andrei Spînu l-a procurat de la un cunoscut om de afaceri, proprietar al unor rețele de cafenele, se indică suma tranzacției de 393 500 de euro.

Potrivit informațiilor sinteza.org, prima rată a constituit 100 de mii de euro și urma să fie achitată chiar în următoarea lună de la semnarea contractului. O sumă similară, adică alte 100 de mii de euro, Andrei Spînu urma să o achite pînă la mijlocul lunii iulie, 2019. A treia rata consta în 50 de mii de euro și trebuia achitată de secretarul general al Președintelui Maia Sandu până la sfârșitul anului 2019. Ultima rată, cea mai mare, de 143 500 de euro, urma să fie stinsă de Spînu până în iulie a anului trecut. Din informațiile noastre, întreaga datorie a fost stinsă.

„În declarația de avere este indicat, așa cum sunt cerințele Autorității Naționale pentru Integritate, prețul cadastral al casei. Aceasta a fost achiziționată în rate, când aveam 31 de ani și nu 28, așa cum s-a scris. Locuința a costat 393 500 euro, așa și cum este indicat în contract. Toată averea mea este declarată și pentru tot am achitat taxele și impozitele legale la FISC. Restul ce se promovează sunt falsuri pe care nu am cum să le comentez”, a precizat Andrei Spînu, pentru UNIMEDIA.

Spînu declară și două mașini de peste 630 mii lei și 6 conturi bancare. Datele se conțin în declarație de avere, pentru 2019, potrivit căreia Spînu este și proprietar la trei companii. Este vorba despre OneTwoStart Ltd, înregistrată în Hong Kong, Evolutics Technologies Ltd, înregistrată în SUA și Wupp Ltd, întregistrată în Marea Britanie.

Potrivit declarației de avere, depusă în perioada în care era secretar general al Guvernului, Spînu a obținut în 2019 venituri din remunerare de la OneTwoStart Ltd în valoare de 2, 11 milioane de lei și a obținut venituri din salariu de la Traduno Technologies SRL în valoare de 227, 6 mii de lei, iar de la Wupp Ltd obținut venituri din dividente în valoare de 52,9 mii de euro și un salariu de 89, 6 mii de lei de la Cancelaria de Stat.

ani.md / Sursa:ani.md

Spînu a declarat în 2019, două automobile. Este vorba despre un autoturism VW Tiguan, fabricat în anul 2009 și procurat în anul 2015 în valoare de 251 635 94 mii lei și un Audi Q5, fabricat în anul 2014 și procurat în anul 2017.

ani.md / Sursa:ani.md

În 2019, Spînu a vândut un apartament cu 732.112 lei precum și o debara cu 16.476 lei.

ani.md / Sursa:ani.md

Potrivit declarației, acesta deține cote părți din 4 terenuri și este proprietarul unui teren care l-ar fi cumpărat în 2017 cu 1658 de lei.

ani.md / Sursa:ani.md

Noul secretar de stat are și 6 conturi bancare cu o valoare totală de peste 200 mii lei și cica 537 de euro.

ani.md / Sursa:ani.md

Ce ține de afacerile din Hong Kong, SUA și Marea Britanie acesta a negat că ar fi vorba de afaceri off-shore și că nu mai este administrator al acestora încă de când a obținut o funcție la Guvern.

Andrei Spânu a deținut funcția de Secretar General al Guvernului Sandu în anul 2019. Acesta și-a început în 2018 studiile de masterat în Științe politice la Harvard Extension School. În 2015 - 2016 a fost ministru adjunct al Tineretului și Sportului.


Pub