Luna ianuarie s-ar putea încheia cu o explozie de cazuri de Covid: „Au fost deschise liniile aeriene directe și cu Marea Britanie și este posibilă această nouă tulpină”

O nouă explozie de cazuri noi de coronavirus s-ar putea înregistra la sfârșitul acestei luni, spun specialiștii în sănătate. O altă îngrijorare ține de noua tulpină, depistată în Marea Britanie, care riscă să ajungă și în țara noastră după ce au fost reluate zborurile. Declarațiile aparțin lui Boris Gîlcă, șef adjunct al direcției generale asistență socială și sănătate a primăriei Chișinău, oferite într-un interviu pentru Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

„Da, specialiștii spun că vom avea această creștere. În continuare au fost deschise liniile aeriene directe și cu Marea Britanie și este posibil ca această nouă tulpină mult discutată să ajungă epidemiologic și în Republica Moldova. Sistemul medical este pregătit, încercăm să ținem la control epidemiologic și să diminuăm pe cât e posibil acest efect”, a declarat acesta.

Gîlca spune că deși în ultimele 3 săptămâni, numărul îmbolnăvirilor a scăzut, este devreme să se renunțe la restricții.

„Urmărim, pe parcursul ultimelor 3 săptămâni, o aparentă scădere a numărului de noi cazuri de infectare cu coronavirus și observăm acest lucru privind statistica zilnică, chiar dacă numărul de testări rămâne același, avem o descreștere constantă pe durata acestor 3 săptămâni.

Este devreme de a ne relaxa, cu certitudine rămânem în alertă, fiindcă specialiștii spun că, cel târziu, la sfârșit de ianuarie-început de februarie vom putea avea o creștere esențială a numărului noilor cazuri de infecție. De aceea în continuare trebuie să fim maximum precauți, să respectăm regulile de sănătate publică impuse de autorități”, spune Gîlca.

Din numărul total de locuri în spitalele municipale, 790 sunt ocupate, 43 de persoane fiind în stare foarte gravă, iar 275 - în stare gravă. Despre asta a anunțat șefa al Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, în cadrul ședinței Primăriei de astăzi, precizând că situația epidemiologică, oricum, rămâne gravă, chiar și cu o scădere a numărul de cazuri, dar și decese provocate de Covid-19.

În țară, astăzi, s-au înregistrat alte peste 200 de cazuri de îmbolnăviri.


Pub