Avem plan de imunizare. Vaccinul ajunge în Moldova la final de ianuarie

Astăzi Ministerul Sănătății a anunțat că urmează să recepționeze vaccinul anti-COVID-19 la sfârșitul lunii ianuarie. Imunizarea se va face în trei etape, întâi fiind vaccinați lucrătorii medicali. 

Situația pandemică, gestionată de Ministerul Sănătății, fără ministru

Între timp la nivel de stat, situația sanitară, este gestionată în continuare de Ministerul Sănătății, dar fără ministru în funcție. Aceasta după ce ministra Viorica Dumbrăveanu și-a dat demisia, dar și  toți secretarii de stat de la Ministerul Sănătății au plecat din funcție, Guvernul aprobând la ședința de pe 22 decembrie cererile de demisie ale acestora. Viorica Dumbrăveanu a precizat la ultima conferință de presă, că interimatul funcției de ministru va fi asigurat de secretara de Stat, Tatiana Zatîc. 

Ministerul Sănătății: Primul lot de vaccinuri anti-COVID-19 va veni până la finele lunii ianuarie

Țara noastră va putea beneficia de primul lot de vaccinuri anti-COVID-19 până la finele lunii ianuarie, cu posibilitatea de administrare a vaccinului la începutul lunii februarie 2021. Anunțul a fost făcut de secretara de stat a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, în cadrul unui briefing, și survine după ce, potrivit ei, ministerul a primit confirmare de la GAVI (Alianța Globală de Vaccinuri și Imunizări), pe platforma COVAX (Covax este unul dintre cei trei piloni ai instrumentului ACT-COVID-19 Accelerator Diagnostic, Tratament și Vaccinuri). 

La prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare. La etapa a doua – adulții cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanele cu comorbidități, angajații structurilor de menținere a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar și din domeniul de educație și personalul din cadrul serviciilor sociale. La etapa a treia va fi vaccinată populația generală indiferent de vârstă. 

Tatiana Zatîc a spus că primul lot de vaccinuri, oferit gratuit prin intermediul platformei internaționale COVAX, va acoperi 20% din populația țării. Totodată, potrivit ei, ministerul a  solicitat doze la preț preferențial pentru încă 30 la sută din populație. „Republica Moldova este în proces de obținere a unei cantități de vaccin în calitate de donație din partea UE. De asemenea, 200 de mii de doze urmează să fie oferite ca ajutor din partea României. Scopul nostru este vaccinarea populației în proporție de 70%”, a spus Tatiana Zatîc. De asemenea, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, se va desfășura un curs de instruire online cu privire la implementarea vaccinului anti-COVID-19 în Republica Moldova.

Potrivit ei, în toate instituțiile medico-sanitare există condiții de păstrare pentru vaccin la temperatura +2+8°C, Centrele de Sănătate Publică dețin congelatoare care asigură temperatura de -20° C, iar Agenția Națională pentru Sănătate Publică are în dotare un congelator cu capacitatea de a depozita 100 mii doze de vaccin la temperatura de  -70° C.

„Suplimentar, în cadrul Mecanismului de răspuns la COVID-19, finanțat de Fondul Global a fost solicitată achiziționarea a 4 congelatoare: 2 cu regim de temperatură -20 C și 2 unități cu regim -70 C, care urmează să fie livrate până la 31 ianuarie curent”, mai precizează Ministerul Sănătății. 

Vaccinul va fi administrat gratuit. Înainte de vaccinare, fiecare persoană va semna consimțământul și va fi informată despre posibila reacție adversă în urma administrării vaccinului.

Vaccinul anti-Covid: „sistemul sănătății nu este pregătit de vaccinare anti-COVID”

Precizăm că la începutul lunii ianuarie, Ala Nemerenco, consiliera prezidențială în domeniul sănătății, a declarat pe Facebookabia pe 7 decembrie Republica Moldova a trimis cererea la COVAX – rețeaua globală pentru imunizare anti-COVID, prin care ar urma să primim cu titlu gratuit 20% vaccin din necesități. Aceasta în condițiile în care prin septembrie fosta conducere a ministerului Sănătății declara că a solicitat alianței globale pentru vaccinuri să includă RM în lista statelor ce vor beneficia de vaccin anti-COVID testat și precalificat de OMS. 

Totodată, Nemerenco a mai spus că în pofida declarațiilor foștilor guvernanți „un alt vaccin decât Pfizer la moment nu putem primi, deoarece în spațiul european doar el deține aprobarea deplină a EMA (Agenția Europeană a Medicamentului). Celelalte sunt încă în proces de aprobare sau testare.”, a menționat Ala Nemerenco.

Consiliera prezidențială a concluzionat că „sistemul sănătății nu este pregătit de vaccinare anti-COVID. Deloc. Nici organizațional, nici tehnic”. „Pregătirile au început abia acum. Iar declarațiile foștilor bulversează și mai mult. La moment sistemul dispune de un singur frigider -80* C cu capacitate de stocare pentru 14 mii doze de vaccin. Și aceasta în condițiile când un frigider cu până la 1000 litri și -80*C costă vreo 10 mii USD, iar noi suntem în pandemie de 10 luni bune, personalul medical se îmbolnăvește cu zecile de mii și decedează cu sutele. Unii însă au mofturi, scuzați, preferințe… Și timp berechet să aștepte un vaccin care cade pară mălăiață și nu trebuie de alergat prea mult. Ce contează că până atunci mai mor vreo mie? Statistica unora e rezistentă tare”, a menționat Ala Nemerenco. 

2020 a trecut, dar pandemia nu

De la începutul anului curent au fost înregistrate 4844 de cazuri cu Covid-19. Acestea au fost confirmate în urma procesării a 20715 de teste. 240 dintre persoanele infectate sunt lucrători medicali. De la începutul anului 8222 de persoane au fost vindecate. 171 de persoane au decedat. Între timp, chiar dacă s-a înregistrat o scădere a numărul de cazuri, dar și de decese provocate de Covid-19, în municipiul Chișinău se menține Cod Roșu în sănătate publică. Tatiana Bucearschi, șefa Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate, a declarat astăzi în cadrul ședinței serviciilor municipale, că starea de sănătate publică în municipiul Chișinău rămâne a fi gravă. „Capacitatea totală a spitalelor municipale este de 1172 paturi. În instituțiile municipale de sănătate sunt  internate 790 de persoane diagnosticate cu COVID-19, dintre care 43 sunt în stare foarte gravă”, a spus ea. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.