(podcast) Ce oportunități au tinerii din Moldova, dacă sistemul educațional este la pământ?! Studentă: „Ministerul Educației face activități doar pentru bifă”

teodora

Moldova oferă oportunități foarte limitate tinerilor, iar multor dintre ei le este mai ușor să-și construiască un viitor peste hotare. De această părere este Teodora Dolghieru, studentă și fondatoare a comunității online „Recreație”, dar și coorganizatoare TEDxRoseValleyParkED. Tânăra este invitata primei ediții din 2021 a podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău.

„Aparent, sistemul de învățământ din Moldova este unul prost, iar elevii nu caută motivul în educație sau în profesori, ei cred că asta se întâmplă din cauza lor. Dacă ai urmări paginile Ministerului Educației, ai vedea acolo doar publicații despre activități bune, olimpici, rezultate bune la nivel internațional, totul pare frumos. Din alt unghi însă, sunt 50 % de analfabeți funcționali la matematică”, declară Teodora în cadrul podcast-ului.

Tânăra susține că mulți dintre colegii ei fie nu-și găsesc deloc locuri de muncă potrivit specialității pe care o învață la facultate, fie le ia foarte mulți ani ca să ajungă să muncească în domeniul apropiat lor. Tot ea mai spune că problema ar sta în domeniul educațional din Moldova, iar ministerul de resort nu ar face nimic ca să schimbe lucrurile.

„Problema este că multe dintre proiectele și activitățile pe care le face Ministerul Educației sunt mai mult pentru bifă, ei nu întreabă tinerii dacă pe ei asta i-ar interesa sau dacă ar vrea să facă parte din aceste proiecte. Chiar dacă există Consiliul Elevilor, comunicarea ministerului cu acesta nu este foarte eficientă. Cred că reprezentanții Ministerului Educației ar trebui să facă mai multe vizite în școli, în special în cele din raioane, să vadă cum e situația acolo, pentru că în multe școli nu există suficienți profesori. Nu putem vorbi despre găsirea oportunităților pentru tineri, dacă acestora nu le pot fi acoperite necesitățile de bază”, mai spune Teodora Dolghieru.

Rezumatul podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău, unde invitată este Teodora, îl puteți asculta mai jos.

Întreaga ediție „Mai Departe”, cu Teodora Dolghieru invitată, poate fi ascultată în continuare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente