/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Ministerul Sănătății: Vaccinarea anti-covid ar putea începe în țara noastră, în februarie

missing
11 ianuarie 2021, ora 21:55

Vaccinarea anti-covid ar putea începe, în țara noastră, în februarie, așa cum autoritățile preconizează ca vaccinul să ajungă în Moldova până la sfârșitul lunii ianuarie. Primii beneficiari vor fi lucrătorii medicali, se arată în planul de imunizare al Ministerului Sănătății. Prin urmare, primul lor va fi destinat doar pentru 20 la sută din populația țării. Acesta va fi oferit gratuit prin intermediul platformei internaționale COVAX. Responsabilii nu precizează, însă, denumirea exactă a preparatului.

TATIANA ZATÎC, SECRETARĂ DE STAT, MINISTERUL SĂNĂTĂȚII: „Sistemul de sănătate este pregătit de a organiza procesul de imunizare și de a valorifa cantitățile de vaccinuri, pe care țara le va recepționa, indiferent de tipul vaccinului.”

Conform planului de imunizare întocmit de autorități, vaccinarea va avea loc în trei etape. Mai întâi va fi imunizat personalul medical, după care bătrânii, persoanele cu boli cronice și cele din categoria de risc, inclusiv funcționarii care asigură ordinea publică, cei de la penitenciare, de la educație și lucrătorii serviciilor sociale. Iar în ultima etapă, când vaccinul nu va mai fi o raritate, urmează vaccinarea tuturor celorlalte categorii de cetățeni.

TATIANA ZATÎC, SECRETARĂ DE STAT, MINISTERUL SĂNĂTĂȚII: „La etapa trei va fi vaccinată populația generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.”

Vaccinul se va administra gratuit, în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, cu respectarea măsurilor de protecție necesare. Iar vaccinarea persoanelor care au suportat Covid-19 se va efectua după însănătoșirea acestora. În prima etapă, țara noastră va recepționa pentru ambele maluri ale Nistrului vaccinuri gratuite pentru 20 la sută din populație.

TATIANA ZATÎC, SECRETARĂ DE STAT, MINISTERUL SĂNĂTĂȚII: „Am solicitat adițional, prin intermediul programului Covax, doze pentru încă 30% din populația totală, la un preț preferențial, cu toate cheltuielile adiționale incluse.”

Ulterior, din bugetul de stat și fondurile de urgență ale Guvernului, va fi procurat și vaccinul pentru populația generală. Cât despre păstrarea preparatului, secretara de stat a dat asigurări că țara noastră are capacitate de stocare, în toate instituțiile medicale existând condiții de păstrare la plus 2 și plus 8 grade.

TATIANA ZATÎC, SECRETARĂ DE STAT, MINISTERUL SĂNĂTĂȚII: „Centrele de sănătate publică dețin în dotare congelatoare care asigură temperatura la minus 20, iar la ANSP, capacitatea de depozitare – la minus 70 de grade. Este un congelator cu capacitatea de peste 100 mii doze de vaccin.”

Totodată, până la finele lunii ianuarie, în țară urmează să ajungă patru congelatoare achiziționate – două cu temperaturi de minus 20 de grade, iar celelalte – până la minus 80 de grade Celsius. În planul Ministerului se mai menționează că, înainte de vaccinare, persoana va semna un acord și va fi informată privind posibila reacție adversă și va primi un certificat de vaccinare. În cazul apariției unei reacții adverse, persoana va avea acces gratuit la servicii medicale. Începând cu data de 13 ianuarie curent, personalul medical din țară urmează să fie instruit în cadrul unor ateliere online.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram