Pe banii noștri: Primul newsletter din acest an, muncit neforțat

Salut! E primul newsletter din acest an și da, încă mai citești „Pe banii noștri”. Dar, vorba ceea, new year new newsletter, așa că am decis să renunțăm și noi la culioc și să venim cu un design nou în 2021. Iar la sfârșitul textului vei găsi în fiecare newsletter citatul săptămânii. Îți urez un an nou (mai) bun și un 2021 fără năbădăi.

Săptămâna începe calm pentru Moldova. Politicienii care nu s-au gândit la Crăciunul pe vechi s-au gândit la anticipate și la cum să treacă unii funcționari și foști miniștri, de la Guvern la Parlament.

LUNI, 4 IANUARIE

Președinta Maia Sandu începe anul printr-un act de muncă forțată. Astfel, Sandu a refuzat să semneze decretul de demisia a 3 miniștri din fostul guvern Chicu, care și-au dat demisia după ce au plecat în demisie. Astfel, Sandu, prin refuzul de a semna aceste decrete, îi forțează practic pe cei trei miniștri să mai vină la lucru în toată această perioadă, aceștia urmând, desigur că forțat, să vină la oficiul lor, care de obicei este foarte mare și inexplicabil de luxos, să beneficieze de mașină la scară, de salariu de ministru, de secretară/secretar și de toate beneficiile funcției minus responsabilitatea pentru funcție. Cei trei miniștri deocamdată nu au dat nici un semn, dar putem aștepta din clipă în clipă un clip video dintr-o vie, realizat în grabă, în care aceștia să zică „sunt bine, nu am fost răpit, am nevoie de reabilitare psihoemoțională”.

MARȚI, 5 IANUARIE

Curtea Constituțională a mai suspendat o prevedere dintr-o lege votată de majoritatea care nu e majoritate, constituită la finalul anului 2020, în stilul caracteristic al anului 2020, de PSRM și Șor. Democrații, care brusc au devenit eroii pozitiv ai acestei povești (yep, trăim așa vremuri), au contestat la CC o prevedere cu privire la farmacii și o serie de prevederi dintr-un nomenclator a prețurilor medicamentelor.

Se spune că Domnica Manole este pe punctul de a lua un pix și de a zice că suspendă tot, le dă tot la deputați numai să nu vină toți cu atâtea sesizări, pentru că sunt foarte ocupați în următoarea perioadă.

Și tot la CC s-a mai dus o sesizare, deja cu privire la autodizolvarea Parlamentului. Pentru că ar exista un pericol în care unii deputați să fie surprinși în birouri „autodizolvându-se”, apărătorii valorilor tradiționale constituționale din PSRM spun că sunt împotriva acestei practici. Vasile Bolea a scris pe pagina sa de Facebook că… ok. Hai să ne oprim aici că noi avem totuși decență să nu folosim termeni medicali în context peiorativ.

MIERCURI, 6 IANUARIE

Viorica Dumbrăveanu, încă forțată să rămână în funcția de Ministru în Exercițiu al Sănătății are un nou job. De această dată, aceasta pleacă în calitate de consilier al președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Domeniul Vioricăi Dumbrăveanu ar fi tot legat de sănătate. Se spune că la un moment dat s-a discutat despre o funcție de consilier pentru cel mai recent șomer al țării – Igor Dodon, pe domeniul ecologic, și anume eliminarea tuturor pungilor de plastic din Republica Moldova, mai ales cele care au calendar.

JOI, 7 IANUARIE

A fost Crăciunul pe stil vechi. Am căutat ceva ce s-a întâmplat pe plan politic, dar fără succes. Spre seară, tare mulți ne-am uitat la evenimentele din Washington DC, unde protestatarii pro-Trump au intrat forțat în clădirea Capitoliului. În fine, nu este clar dacă ambasadorul Republicii Moldova a discutat cu Trump, înainte ca acesta să își ia tălpășița din țară.

VINERI, 8 IANUARIE

A doua zi de Crăciun. Chiar nimic nu a fost.

ÎNTRE TIMP, ÎN MOLDOVA

În Ucraina, în această săptămână au fost impuse o serie de restricții legate de pandemia COVID-19. În Republica Moldova, deocamdată nu se aude nimic. Asta deși și în această săptămână au decedat peste 60 de persoane. Printre cei decedați sunt Avocatul Poporului Mihail Cotorobai și Leonid Bujor, fost Ministru al Educației.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.