Locuri pe care trebuie să le vizităm. De ce un sat cu 21 de locuitori din Estonia se numește Moldova

moldovacollage
Foto: Instagram @tinnukas /@aplatunov

Moldova este un sat situat în partea de nord-est a Estoniei, în regiunea Ida-Viru. Aparține administrativ de comuna Lüganuse. La recensământul din 2000, avea o populație de 21 de locuitori.

„Păstrezi plăcuta senzaţie şi mergi mai departe. Totuşi, nu atât de departe. Doar cât să fii mai aproape de Moldova. Dar nu Moldova de acasă. Pentru că Estonia îşi are propria Moldova – un sat situat în partea de nord-est a ţării, în regiunea Ida-Viru, la 145 de kilometri distanţă de Tallinn.

Desigur, la prima vedere, poți să crezi că ți s-a părut. Dar nu – e adevărat. Scrie clar şi răspicat: Moldova. Aşa că zâmbeşti, fotografiezi, îţi pui întrebări şi porneşti în căutări. Ce legătură are satul Moldova cu Republica Moldova? De unde provine acest nume? Câţi concetăţeni vei întâlni în acest sat? Şi, dacă nu există vreo legătură, cum a luat viaţă… coincidenţa?

Cei peste 20 de locuitori din Moldova estoniană se consideră estonieni din talpă, afirmând că nu prea ştiu despre presupuşii lor strămoşi de pe plaiurile mioritice”, spune Viorica Guzun pentru Știri Pozitive.

Prima teorie

Un articol, apărut în presa estoniană în aprilie 2009 în publicaţia Põhjarannik, vorbeşte despre acelaşi lucru: în Moldova au trăit, din toate timpurile, estonieni, iar denumirea localităţii ar putea proveni de la cuvântul muldvall, ceea ce ar însemna, în traducere, movilă sau fortificaţii de pământ, construite pe vremuri pentru apărarea de atacuri inamice. Mai răspândită însă ar fi ipoteza că denumirea satului estonian Moldova este datorată familiei Moldau, reprezentanţii căreia au trăit, în număr mare, în satul Moldova.

A doua teorie

Apariţia respectivului nume de familie în zonă ar fi susţinută de o legendă care face legătură directă cu Principatul Moldovei din vremea lui Ştefan cel Mare. Potrivit acesteia, satul Moldova, situat pe coasta Mării Baltice, ia naştere în a doua jumătate a secolului al XV-lea. În acea perioadă, trimisul în Principatul Moldovei era moşierul din localitatea Aa, aflată în vecinătatea viitorului sat Moldova. În misiunea sa, acesta era însoţit de un slujitor care i-a salvat stăpânului său viaţa de trei ori în luptele cu otomanii. Graţie acestui fapt, la întoarcerea acasă, în semn de recunoştinţă, moşierul l-a eliberat pe curajosul său slujitor, pe care avea să-l numească Moldau şi i-a oferit în dar o localitate cu păşuni verzi şi păduri dese. Astfel, viteazul Moldau a început o nouă viaţă pe aceste meleaguri, care au căpătat numele de Moldova, astăzi satul Moldova, aflat pe teritoriul Republicii Estonia.

Vedeți mai jos câteva fotografii din localitate.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Metsavahepoeg (@metsavahipoeg)

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Helen Ennok (@helen.ennok)

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de SaharOk) (@piotr_timchuk)

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @aplatunov

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Martin (@elsitaratas)

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente