/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Peste zece mii de tone de struguri zac în depozitele frigorifice. Producătorii se plâng că exporturile au fost blocate

missing
10 ianuarie 2021, ora 20:16

Peste zece mii de tone de struguri zac în depozitele frigorifice din Republica Moldova. Producătorii se plâng că din cauza pandemiei exporturile au fost blocate, dar nici la piață poama nu se vinde. O altă problemă este că din cauza secetei a suferit mult calitatea strugurilor, așa că prețul este unul mult mai scăzut, iar agricultorii nu-și pot acoperi nici măcar cheltuielile. Între timp, Ministerul Agricultorii îi îndeamnă pe oameni să-și păstreze calmul, întrucât negocierile cu exportatorii vor fi reluate la sfârșitul lunii.

Două lăzi, atât a putut vinde astăzi această femeie la piața angro din Capitală. Ea povestește că din cauza secetei a recoltat doar 40 de tone de struguri, în jumătate față de anii trecuți, însă nici pe acestea nu le poate vinde.

ANGELA BRAGOI, PRODUCĂTOARE DIN CĂLĂRAȘI: „Oamenii nu au bani. -Zece lei e scump pentru ei? -La mine încă sunt mai rare soiurile, dar pe piață sunt cu 7 lei și tot nu se vinde, tare slăbuț”.

Femeia spune că strugurii trebuie vânduți cel târziu până în februarie, dar vânzările merg prost. Nu este o opțiune bună nici să-i dea la fabrica de vin.

ANGELA BRAGOI, PRODUCĂTOARE DIN CĂLĂRAȘI: „La fabrică, acolo e 2-3 lei, încă dacă ți le dă. La mine doi ani în urmă undeva la 400 de mii de lei au fost pierderile”.

Alți agricultori, aceleași probleme. Tatiana spune că din cauza lipsei ploilor, calitatea strugurilor a avut de suferit.

TATIANA, PRODUCĂTOARE DIN IALOVENI: „Toți caută să fie boaba mășcată, gozul verde, lumea dă și 12-13 lei pe ea. Dar dacă e medie, nici 10 lei nu vor să dea”.

Așa că, acum, producătorii țin poama în depozitul frigorific, în speranța să vândă măcar ceva.

TATIANA, PRODUCĂTOARE DIN IALOVENI: „La frigidere, la Costești, la mulți sunt pline. Au multă poamă și nu știu ce să facă. Nici banii nu-i scoți, că costă lada o grămadă de bani, frigiderul, e muncă în zadar”.

„Depozitele sunt pline, nu s-a dus nimic în Rusia, peste hotare. Și care se duc în străinătate, la noi e mărunțică, dar ei vor mășcată. Ori o să chemăm camazurile și o să o dăm la râpă… Ceva-ceva o să facem”.

Acest bărbat afirmă că autoritățile trebuie să găsească soluții urgente, întrucât agricultorii suferă pierderi de sute de mii de lei.

SINCRON EL RO VALENTIN, PRODUCĂTOR DIN BUBUIECI

193_1165 00:59-01:07 Să nu stea prin frigidere marfa, dar de organizat iarmaroace careva pentru producători. 02:32-02:41 Eu aduc 33 de lăzi, dintre care duc și acasă înapoi. Dacă când 20 de lăzu, sunt în minus.

TEXT: Responsabilii de la Ministerul Agriculturii ne-au spus că a recomandat anterior producătorilor să-și asigure afacerile și să încheie contracte cu agenții economici, însă nu toți au făcut-o. Cât ține de export, acesta a fost stopat doar pe perioada sărbătorilor de iarnă, adică după 20 decembrie.

ECATERINA GRIGOREAN, PURTĂTOARE DE CUVÂNT, MINISTERUL AGRICULTURII: „După sărbători, după 20 ianuarie, exportul va fi reluat. Săptămâna viitoare vor fi purtate discuții cu exportatorii pentru a afla care sunt stocurile”.

În primele luni ale anului trecut, Republica Moldova a exportat 18 mii de tone de struguri de calitate.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram