image
Sursa foto: jurnal.md

În sectorul Râșcani în una dintre ogrăzi, din cauza glodului drumul a devenit impracticabil

Nu doar satele Moldovei se îneacă în noroi, dar și unele curți din capitală. În sectorul Râșcani, în una dintre ogrăzi, din cauza glodului, drumul a devenit impracticabil, localnicii din preajmă fiind nevoiți să ocolească câteva străzi pentru a ajunge acasă. Iar în ograda din preajmă trotuarul din apropierea unui teren de joacă este numai noroi, din cauza mașinilor care parchează acolo.

DANIELA PASCARI, reporter Jurnal TV: „Pe unele străzi din capitală, drumurile sunt ca de țară. Spre exemplu acest drum, din sectorul Râșcani, cu greu face față necesităților locuitorilor. Nici pe jos, nici cu mașina să îl traversezi. Oamenii au amplasat și o piatră în mijlocul drumului, pentru ca mașinile să nu aducă glodul pe drumul asfaltat.”

În ograda blocurilor de pe strada Nicolae Dimo din sectorul Râșcani al capitalei, drumurile arată dezastuos. Oamenii s-au văzut nevoiți să pună pietre pe ambele sensuri de mers, pentru a bloca accesul mașinilor.

TATIANA MEDELEAN, locatară: „A fost o necesitate, din cauza că de două luni, plouă, aceste băltoace sunt împrăștiate de roțile mașinilor pe străzile din apropierea grădiniței, foarte mult se împrăștie murdăria prin micro-sectorul nostru, asta în primul rând. În al doilea, iată geamurile noastre, noi nu putem să dormim pentru că noaptea mașinile derapează, iar până dimineața ei așteaptă evacuatorul, pentru că din această murdărie, pur și simplu nu pot să iasă.”

Drumul arată așa inclusiv din cauza unor litigii fără sfârșit, susțin locatarii blocurilor din preajmă. O firmă de construcții intenționa să ridice un bloc, dar, urmare a protestelor oamenilor, lucrările au fost întrerupte.

În acest loc, este planificată amenajarea a aproximativ 45 de locuri de parcare. Drumul trebuia să fie reparat în baza unui proiect al autorităților locale, susțin locatarii blocului de pe strada Nicolae Dimo 7/3. În lipsa unei hotărâri judecătorești finale însă, acest proiect nu poate fi dezvoltat. Așa că oamenilor nu le rămâne decât să sară de pe piatră pe alta atunci când plouă.

TATIANA MEDELEAN, președinte asociație bloc: „Aici, era o pădurice, un drum foarte bun, se desfășurau master-clasuri de sculptură. Era foarte frumos până nu a venit compania de construcții și nu a distrus tot. Aici a fost săpat un fundament pentru construcții. Am protestat. Autoritățile ne-au venit în întâmpinare. Ne dorim foarte mult să plantăm copaci și să restaurăm scuarul.”

Oamenii vor ca acest drum să capete aspectul de altă dată.

La câțiva metri - o altă ogradă, pe strada Kiev, tot cu probleme. Deoarece nu sunt locuri de parcare, locatarii au început să se parcheze pe trotuar, aducând noroiul pe drum.

ALEXEI IVANȚOV, locuitor al capitalei: „Vedeți ce se petrece aici, era un drum normal, dar într-un moment oamenii au început să se parcheze pe trotuar, să se întoarcă, să se parcheze. Aici, stau alte zeci de mașini permanent și au transformat acest teren de joacă, Dumnezeu știe în ce. Când merg copiii la terenul de joacă și trec pe aici, sincer, îmi este rușine, pentru oraș îmi este rușine.”

Dar parcarea mașinilor pe acest trotuar nu este singura problemă, spune bărbatul.

ALEXEI IVANȚOV, locuitor al capitalei: „Aici mai este parcarea sau locul unde se descarcă aceste camioane, care desfășoară, se pare că în apropiere lucrări de schimbare a țevilor. Țevile se depozitează aici, mașinile se descarcă, se încarcă și se întorc tractoarele și au transformat acest loc minunat, păduricea e aproape, iată terenul de joacă, l-au transformat în ceea ce este acum.”

Deși, Pretura sectorului Râșcani se află la câțiva metri de aceste locuri, autoritățile nu se grăbesc să ia vreo decizie.

ALEXEI IVANȚOV, locuitor al capitalei: „Avem un program, scuarurile sunt renovate, chiar după colț, dar acest loc este pe jumătate părăsit. Pe deoparte este pădurice aici, e centrul sectorului Râșcani, dar din anumite motive cu lucrările nu se ajunge până aici. Pretura este aici, aproape, ar putea să întreprindă anumite măsuri pentru a soluționa această problemă.”

Am încercat să obținem o reacție de la pretorul sectorului Râșcani, Vlad Melnic, dar acesta ne-a respins toate apelurile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: