image
Sursa foto: Profimedia Images

Kim Jong-un anunță că Phenianul dezvoltă noi arme atomice tactice și un submarin nuclear

Liderul nordul coreean Kim Jong-un a anunțat sâmbătă că țara sa dezvoltă noi tipuri de armament, inclusiv un submarin propulsat cu energie nucleară, precum și arme nucleare tactice și rachete avansate destinate penetrării sistemelor de apărare antirachetă, informează CNN.

Într-un comentariu publicat de agenția oficială de presă KCNA, Kim Jong-un explică de ce este nevoie să dezvolte armamentul țării: ca să descurajeze Statele Unite. Liderul nord-coreean afirmă că SUA sunt „cel mai mare duşman” al Coreei de Nord, o declaraţie considerată de analiști drept o provocare la adresa primei puteri mondiale, înainte ca Joe Biden să-și înceapă mandatul de președinte. Totodată, Kim arată astfel că strategia lui Donald Trump - de convingere și negociere, inclusiv prin organizarea a trei summituri personale cu liderul nord-coreean, o acțiune diplomatică fără precedent - a dat greș și nu a oprit Phenianul din cursa pentru a se dota cu arsenal nuclear modern, comentează CNN.

„Indiferent cine este la putere în Statele Unite, adevărata natură și adevăratul spirit al politicii antagoniste față Coreea de Nord nu se va schimba niciodată. Dezvoltarea de arme nucleare trebuie continuată fără întrerupere”, propovăduiește dictatorul nord-coreean.

Proiectele nord-coreene, spune Kim, sunt în diverse stadii de dezvoltare. Aproape de finalizare este tehnologia de ghidare a focoaselor multiple, iar studiile asupra zborului hipersonic care va fi imprimat noilor rachete balistice sunt „complete”. Coreea de Nord se pregătește de testarea și producția acestor arme, a anunțat Kim.

De asemenea, au fost finalizate îmbunătățirile aduse armelor nucleare tactice, a mai spus liderul de la Phenian. Armele nucleare tactice au o rază scurtă de acțiune și sunt mai puțin distructive decât armamentul nuclear strategic.

Câtă acoperire are în realitate un submarin nuclear nord-coreean

În ceea ce privește submarinul cu propulsie nucleară, cercetările sunt terminate și proiectul este „în stadiul final de examinare”, susține Kim.

În iulie 2019, agenția oficială KCNA dădea publicității fotografii cu liderul nord-coreean care inspecta șantierul unui submarin, dar analiștii au dedus că s-ar putea să fie vorba despre un model mai vechi de submarin, îmbunătățit pentru a-l dota cu rachete. Tot analiștii cred acum că este puțin probabil ca Phenianul să poată desfășura foarte curând un submarin cu propulsie nucleară. Chiar dacă a făcut teste cu rachete balistice lansate de pe submarine și se laudă cu o flotă de circa 70 de astfel de submersibile, experții consideră că cel mai probabil, majoritatea sunt vechi, zgomotoase și incapabile să lanseze armament nuclear, scrie digi24.ro.

Anunțurile lui Kim au fost făcute în fața liderilor politici ai țării, care s-au adunat la Phenian pentru cel de-al VIII-lea Congres al Partidului Muncitorilor, o reuniune la nivel înalt în care se stabilește agenda pentru viitor a țării. Aceste reuniuni se țineau la cinci ani o dată, dar tatăl lui Kim, Kim Jong-il, nu le-a mai ținut după 1980. Kim Jong-un a reluat însă congresele în 2016.

Noutăţile partenerilor

comentarii: