image
Sursa foto: alamy.com

Judecătoarea care i-a dat dreptate lui Furculiță în dosarul Bahamas pleacă din sistem: „E demisia mea onorabilă”

Judecătoarea Zinaida Talpalaru a fost eliberată din funcție. Decretul a fost semnat de președintele Maia Sandu, pe 31 decembrie. Talpalaru ne-a spus că demisia a survenit urmare a cererii sale de demisie, pentru că a atuns plafonul de vârstă.

Zinaida Talpalaru este judecătoarea care, în 2017, a admis parțial acțiunea înaintată de „Exclusiv Media” - companie afiliată socialiștilor, împotriva RISE Moldova, care a demascat operațiune "Bahamas". Magistrata ne-a spus că nu-și mai amintește despre acest dosar, dar a ținut să precizeze că demisia sa este una „onorabilă”.

Decretul de demisie a magistratei de la Judecătoria Chișinău, Zinaida Talpalaru, a fost publicat astăzi în „Monitorul Oficial”.

„Păi conform Constituției, judecătorul poate deține funcția până la vârsta de 60 de ani, deci asta este cererea mea de demisie onorabilă”, a declarat magistrata, contactată de Jurnal.

Conform schemei demascate de jurnaliștii de investigație, în ajunul alegerilor prezidențiale din 2016, pe conturile firmei controlate de socialistul Corneliu Furculiță ar fi intrat, de la un offshore din Bahamas, 1,5 milioane de euro. „Exclusiv Media” SRL a acționat în judecată RISE Moldova, iar în acel dosar, în anul 2017, magistrata Zinaida Talpalaru ar fi admis parțial acțiunea firmei afiliate socialiștilor. Acum, Talpalaru spune că nu-și amintește de acea decizie.

„Sincer, nu-mi aduc aminte acuma”, a spus Zinaida Talpalaru, solicitată de Jurnal să comenteze decizia.

Magistrata Zinaida Talpalaru a activat în sistemul judecătoresc aproape 24 de ani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: