Cultură

Calendar ortodox 8 ianuarie 2021. Sărbătoare mare după Sfântul Ion

Sfântul Gheorghe Hozevitul, 8 ianuarie

Ultima perioadă a fost marcată de sărbători importante. În noul an, Boboteaza și Sfântul Ion au dat startul sărbătorilor mari, iar credincioșii au respectat mai multe tradiții cu această ocazie, pentru a se asigura că noul an le va aduce numai lucruri bune în viața lor.

Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul a trăit în secolul al VII-lea. S-a născut în insula Cipru, într-o familie de creştini și l-a iubit mereu pe Dumnezeu. După moartea părinţilor săi, dorind să îmbrăţişeze viaţa monahală, evita căsătoria planificată de unchiul său și se retrafe în Țara Sfântă.

Acesta ia o parte din averea familiei și o dă săracilor, considerând că nu are nevoie de nimic, ci doar cei cu probleme merită să se bucure de aceste bunuri. După ce s-a închinat la Mormântul Sfânt, a fost luat sub aripa sa de un bătrân înțelept care, însă, îl critica pentru orice greșeală. Spre exemplu, într-o zi, întârziind să aducă apa de la pârâu, bătrânul i-a tras o palmă peste faţă, înaintea tuturor. Îndată, mâna bătrânului s-a uscat şi a înţepenit. Mai apoi, însă, pentru rugăciunile stăruitoare ale Cuviosului Gheorghe, mâna bătrânului s-a vindecat.

Pentru bunătatea sa, el a primit de la Dumnezeu darul înainte-vederii şi al facerii de minuni. După ce a murit, la maoștele sale au venit mulți oameni să se roage, considerând că așa li se vor îndeplini toate dorințele.

Troparul Sfântului Cuvios Gheorghe Hozevitul, glasul al 8-lea:

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Gheorghe, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *