Cine este bărbatul cu căciulă de blană și coarne, care a devenit imaginea atacului de la Capitoliu

Bărbatul cu căciulă de blană și coarne, care intrat în clădirea Capitoliului la bustul gol și cu fața pictată, a fost identificat de presa americană drept Jake Angeli, un susținător înfocat al lui Donald Trump și suporter al mișcării QAnon. El apare frecvent la proteste far-right și este supranumit „șamanul QAnon”.

Foto: Profimedia Images

Jake Angeli a fost una din aparițiile care au atras cel mai mult atenția în timpul asaltului de la Capitoliu: la bustul gol, plin de tatuaje, cu fața pictată și purtând o căciulă de blană cu coarne, Jake Angeli purta o suliță pe post de port-drapel al steagului SUA.

El declarase într-un interviu anul trecut că apelează la această ținută ca să atragă atenția, scrie AZCentral, citează Digi24.

Începând din 2019, Jake Angeli, 33 de ani, apare la mitinguri și vorbește despre diverse teorii ale conspirației, multe dintre ele vehiculate de mișcarea QAnon. De altfel, el este supranumit „șamanul QAnon” și uneori poartă o pancartă inscripționată cu „Am fost trimis de Q” („Q sent me”).

Potrivit jurnalistului Nick Martin de la publicația The Informant, specializat în mișcări extremiste, Jake Angeli este un actor de duzină, care dublează voci și a fost și cântăreț, înainte de a se alătura mișcării QAnon.

În urmă cu un an, Jake Angeli a fost văzut la un miting pro-Trump în Phoenix, unde anima mulțimea. „Bulgărele de zăpadă se rostogolește și devine din ce în ce mai mare. Suntem mainstream acum”, spunea el atunci.

A participat la mitinguri în favoarea redeschiderii afacerilor închise pe timpul pandemiei, dar și la mitinguri care contestau rezultatele alegerilor în statul Arizona (pierdut de Donald Trump în favoarea lui Joe Biden).

A aflat secretele lumii din „Manualul conspiraționistului”

Potrivit portretului realizat de presă, „șamanul QAnon” crede că liderii mondiali conspiră să țină ascunse publicului marile descoperiri științifice, pentru a păstra controlul asupra sistemului.

El a mărturisit că a descoperit mult din ce știe făcând cercetări pe internet. Această documentare - care a inclus cartea Behold a Pale Horse, a autorului William Copper, supranumită „Manualul conspiraționistului” - include grupări oculte, Illuminati, Comisia Trilaterală sau Grupul Bilderberg, care controlează lumea.

„La un moment dat, toate s-au potrivit la un loc. O, Doamne! Acum văd realitatea și înțeleg ce se întâmplă”, a spus el.

Mișcarea Q validează credințe pe care el le are încă din 2016, a mai precizat Angeli.


Pub