Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA: Președinta Comisiei Europene transmite…

SUA: Președinta Comisiei Europene transmite că Europa este pregătită să lucreze „îndeaproape” cu Joe Biden

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite că Europa este pregătită să lucreze „îndeaproape” cu  noul președinte american Joe Biden, în speranța a „patru ani fructuoși de dialog și bună colaborare”, după confimarea acestuia la Casa Albă de către Congres,  se arată într-un comunicat

Șefa Comisiei Europene a descris aceste incidente drept „îngrozitoare” și „scandaloase”. 

„Totuşi, faptul că în aceeaşi noapte Joe Biden a fost confirmat drept viitorul preşedinte american arată cât de solidă este democraţia americană”, a subliniat  von der Leyen, adăugând că Joe Biden are în faţă o sarcină dificilă: „El trebuie să aducă pace şi unitate; el trebuie să unească divizările profunde şi să trateze marile probleme ale viitorului – depăşirea pandemiei, modul de a depăşi criza economică globală cauzată de această pandemie, protejarea planetei noastre de schimbările climatice, modul de avansare a digitalizării şi, mai presus de orice, modul de consolidare a democraţiei”.

De asemenea, aceasta a transmis disponibilitatea UE de a lucra „îndeaproape” cu noul preşedinte al SUA în toate dosarele prioritare.

„După aceşti patru ani foarte arizi la care am asistat, acum aşteptăm cu nerăbdare patru ani fertili de dialog, cooperare şi bună colaborare”, a încheiat şefa Comisiei Europene. 

Congresul Statelor Unite a validat joi rezultatele alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut, Joe Biden urmând să devină cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii la 20 ianuarie.

Procesul de certificare a alegerii lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA de către Congresul american a reprezentat ultima etapă înaintea ceremoniei de inaugurare din 20 ianuarie, după ce fostul vicepreședinte a câștigat alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020 cu peste 81 de milioane de voturi, iar la 14 decembrie a obținut și majoritatea voturilor, 306 la 232, în Colegiul Electoral în urma competiției cu Donald Trump.

Sute de susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt, miercuri, Capitoliul din Washington într-o tentativă de a opri procedura de certificare a victoriei democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din SUA din 3 noiembrie, confruntându-se cu poliţia la sediul Congresului american. Aceste confruntări s-au soldat cu moartea a cinci persoane, printre care un ofiţer de poliţie.