De ce nu ți se îndeplinesc rezoluțiile făcute de Anul Nou

Ți-ai făcut lista de rezoluții pentru 2021? Câte dintre cele din 2020 au fost realizate? Studiile arată că lista aceasta nu prea funcționează. Hai să-ți explicăm de ce.

Înainte să se încheie prima lună a anului, majoritatea oamenilor renunță la angajamentele lor anuale față de ei înșiși. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Scrantondoar 8 la sută dintre oameni își ating obiectivele de Anul Nou, în timp ce aproximativ 80 la sută nu reușesc. 

Ce rezoluții ne facem?

Site-ul care face comparații între diferite evenimente, cifre, statistici Finder.com, a publicat recent o analiză despre rezoluțiile făcute în rândul americanilor. 

45% de rezoluții țin de sănătate

37% de rezoluții țin de autoperfecționare

33% de rezoluții presupun bani

24% – familie

15% – carieră

25% dintre respondenți nu au nicio rezoluție

Totuși, așteptările nerealiste sunt un motiv important pentru care rezoluțiile nu sunt realizate.

Dr. Carly Moores, nutriționist și lector asociat la Universitatea Flinders, spune că dacă scopul tău este să slăbești sau să îți îmbunătățești obiceiurile de viață, încearcă să nu faci prea multe schimbări. „Începe cu mici modificări și continuă să construiești peste aceste modificări”, a spus Moores. „Încearcă să îți stabilești obiective, să reflectezi asupra progresului în acest sens, să recunoști că schimbările pot fi dificile și că rezultatele nu se vor întâmpla peste noapte… sau chiar în primele două săptămâni ale noului an”, transmite NYpost. 

Printre principalele răspunsuri la întrebarea „de ce nu au fost îndeplinite rezoluțiile”, Finder menționează următoarele: uit mereu; nu am voință; prea leneș; COVID-19. 

Susan Weinschenkdoctoră în psihologie, îți zice care sunt cei trei pași pentru a crea o nouă obișnuiță (adică să îndeplinești o rezoluție):

1. Trebuie să alegi o mică acțiune. „Fă mai multă mișcare” nu este un scop mic. „Mănâncă mai sănătos” nu este un scop mic. Acesta este un motiv important pentru care rezoluțiile de Anul Nou nu funcționează. Dacă este un obicei și vrei unul nou, trebuie să fie ceva foarte mic. De exemplu, în loc de „fă mai multe exerciții” alege „mergi cu 1/3 mai mult decât faci de obicei” sau „Ridică scările până la birou și nu folosi liftul” sau „ un smoothie în fiecare dimineață”. Acestea sunt acțiuni relativ mici.

2. Trebuie să atașezi noua acțiune la un obicei anterior. Descoperă un obicei pe care îl ai deja, care este bine stabilit. De exemplu, dacă mergi deja la o plimbare rapidă de 3 ori pe săptămână, apoi adăugarea a încă 10 minute la mersul existent conectează noul obicei la unul existent. Obiceiul existent „du-te la plimbare” devine acum „reper” pentru noul obicei: „merg încă 10 minute”. Obiceiul tău existent de „intră în bucătărie dimineața” poate fi acum stimulul pentru noul obicei de „fă un smoothie de kale”. 

 3. Trebuie să faci noua acțiune ușor de realizat cel puțin prima săptămână. Deoarece încerci să stabilești un răspuns condiționat, trebuie să exersezi noul obicei de 3 până la 7 ori înainte ca acesta să se „lipească” singur. Pentru a te ajuta în această fază, fă-o cât mai ușor posibil. Scrie o notă: „timpul total azi pentru mers este de 30 de minute” și pune-o acolo unde ai pus cheile în buzunar. Pune kale în blender și pregătește toate ingredientele pentru smoothie într-un singur loc în frigider. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.