12:38:44 28.03.2024
Stiri

Elevii din R. Moldova, chemați în clase, în pofida amenințării noii tulpini a COVID-19 care atacă și copiii: Cum au procedat alte state europene

Actualitate 08.01.2021 14:13 Vizualizări2472 Autor: Ziarul National
Elevii din R. Moldova, chemați în clase, în pofida amenințării noii tulpini a COVID-19 care atacă și copiii: Cum au procedat alte state europene


Elevii din R. Moldova vor merge în sălile de clasă de luni, 11 ianuarie, pentru a începe semestrul doi al anului de studii, cu prezență fizică la ore. Între campania de vaccinare și amenințarea noii tulpinii a COVID-19, autoritățile din toate statele europene trebuie să decidă ce fac în privința școlilor închise.

Italia deschide școlile pe rând

Italia și-a redeschis școlile joi, însă doar jumătate dintre elevi s-au întors în bănci.

Autoritățile au adoptat o strategie de deschidere graduală a unităților de învățământ. Se va evalua situația în următoarea săptămână și jumătate, iar dacă nu există o creștere îngrijorătoare a numărului de infectări, în 18 ianuarie, dintre elevii rămași acasă un sfert se vor alătura colegilor la clasă.

În funcție de situația epidemiologică, localitățile pot amâna deschiderea școlilor. Italia a decis și să crească numărul mijloacelor de transport în comun în intervalele orare în care circulă elevii. În unele orașe se discută despre două orare, unul pentru școală, altul pentru intrarea la serviciu.

În plus, armata va ajuta la testarea elevilor la un interval de timp.

Franța a pledat pentru toate școlile deschise

Și elevii din Franța s-au întors la școală în 4 ianuarie. Iar dacă Italia este țara care a ținut școlile închise cel mai mult dintre țările europene, Franța este la polul opus.

Doar 0,2 la sută dintre unitățile de învățământ au fost închise anul trecut din cauza infectărilor cu noul coronavirus.

Autoritățile franceze spun că au pe baza studiilor realizate rata de infectare în mediul școlar este mai mică în afara acestuia.

Germania dă landurilor libertate de decizie

Germania se află sub restricții până în 10 ianuarie, astfel că elevii ar putea reveni în bănci după această dată. Nu e foarte clar însă în acest moment dacă restricțiile vor fi ridicate de săptămâna viitoare fiindcă rata infectărilor este destul de ridicată.

În plus, fiecare land în parte are putere de decizie asupra redeschiderii școlilor.

Marea Britanie ia în calcul testarea în masă a elevilor și profesorilor

În Marea Britanie, școlile ar fi trebuit să se deschidă în 4 ianuarie. Momentul a fost amânat cu două săptămâni din cauza numărului mare de infectări în contextul în care țara se confruntă și cu noua tulpină a COVID-19.

Autoritățile britanice plănuiesc testarea în masă a elevilor și profesorilor.

În Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, elevii se întorc în clase în 18 ianuarie, revenirea va fi însă una graduală.

România deschide școlile, dar condiționat de epidemie

Ministrul Educației de la București, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că s-a ajuns la un acord cu privire la redeschiderea școlilor, astfel că elevii vor începe semestrul al doilea pe 8 februarie în bănci, dacă situația epidemiologică o permite, transmite digi24.ro.

În urmă cu o săptămână, ministrul Educației spunea că se va lua în considerare şi modul în care au procedat alte state.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md