Experiențele a doi moldoveni, vaccinați împotriva Covid: „Sunt un martor la ravagiile aduse de acest virus. Cipuri? - Niște aberații!”

Vaccinul împotriva Covid-19 încă nu a ajuns în Moldova, dar zeci de moldoveni din toată lumea deja au primit serul. Echipa UNIMEDIA, în căutare de moldoveni de pretutindeni care au beneficiat de vaccin, a reușit să găsească doi conaționali, Maxim, stabilit în Statele Unite și Victoria care se află în Israel. Despre cum au fost printre primele persoane care au primit vaccinul, cât a costat, care este atitudinea oamenilor cu privire la procedură, dar și cât de multă încredere au în vaccin aflați din informația de mai jos.

Foto: colaj

Maxim Dulgher este un moldovean care activează în domeniul sănătății în Connecticut. Acesta a povestit pentru UNIMEDIA că nu a fost infectat cu Covid-19, de la începutul pandemiei, iar decizia de a accepta un vaccin a venit din motive de siguranță.

„Fac parte din grupul de risc pentru infecția cu SARS-CoV-2. Statul în care locuiesc a decis să ofere primele vaccinuri persoanelor din grupa de risc. Toți cei care s-au calificat, au primit email de la CDC cu instrucțiuni de programare pentru vaccinare. Pe site-ul CDC alegi locația, în cazul meu a fost spitalul în care activez, data și ora.

Cu o zi înainte de vaccin este nevoie sa completezi un chestionar, cele mai multe întrebări erau despre alergiile pe care le ai. În ziua vaccinului te prezinți la locul ales, faci check in, răspunzi la câteva întrebări despre starea actuala de sănătate, completezi câteva chestionare, și după primești vaccinul. Gratis, desigur”, ne-a povestit Maxim.

Acesta ne-a mărturisit că după procedură ești monitorizat timp de 15 minute, pentru a fi sigur că nu ai o reacție alergică. Ce ține de simptome, comparativ cu unii colegi a lui Maxim, acesta nu a avut simptome adverse.

„Am avut puțin disconfort la locul injectării timp de o zi. Mulți dintre colegi n-au avut nici un simptom. Unii au avut cefalee, la fel timp de o zi”, spune Maxim.

Tânărul a menționat că a acceptat vaccinul, deoarece are încredere în datele pe care le furnizează companiile fondatoare, iar dacă avea îndoieli la siguranța vaccinului pe termen lung, întrucât a fost studiat doar 6 luni, acesta crede că probabilitatea unor efecte adverse severe, de lungă durata, este foarte mică.

„Am acceptat vaccinul indiferent de rezervările pe care le-am avut, deoarece eficacitatea lui de a preveni Covid-19 depășește semnificativ posibilele efecte adverse necunoscute. Acest vaccin nu va modifica, altera, schimba, afecta ADN-ul omului. El nu conține microcipuri, ș.a. Am fost și sunt un martor la ravagiile aduse de acest virus, care cu părere de rău vor continua cel puțin următoarele 6 luni. Am speranțe mari ca vaccinul ne va ajuta sa trecem peste. Aș recomanda, chiar mi-aș dori ca familia mea să se vaccineze cât de curând posibil”, a conchis Maxim.

UNIMEDIA / Sursa:UNIMEDIA

O altă conațională din Israel, țară care face cozi la punctele de vaccinare, a primit prima doză. Lucrând cu persoane în vârstă este inclusă în categoria celor din grupele de risc. În acest sens, a fost inclusă pe listă și programată.

„Se face programare prin telefon și vii la cel mai apropiat punct deschis. Odată cu bătrânul am fost programată. Am mers cu 10 minute înainte de ora stabilită, iar înainte de procedură, sora medicală ne-a intrebat dacă nu avem reacţii alergice la medicamente, ulterior am primit vaccinul. Aceștia explică care pot fi simptomele după, și anume, dureri de cap, febră, moleşeală şi durere locală a umărului. După procedură am fost transferați într-o sală specială unde am aşteptat 15 minute şi dacă totul este bine poți să mergi acasă. Totul decurge foarte organizat,iar vaccinul este gratis”, ne-a povestit Victoria.

Aceasta a precizat că nimeni nu este obligat să o facă, cu unele excepții.

„Se spune că nu e obligatoriu, dar pe unii îi obligă firma sau familia și pot fi și ameninţați că vor rămâne fără loc de muncă. Eu am fost de acord din prima, deși nu am fost infectată nici eu şi nimeni din familia unde muncesc, au propus să facem şi am făcut vaccinul”, povestește aceasta.

Ce ține de simptome, aceasta a simțit doar o durere locală timp de 2-3 zile, atât. În context, Victoria a mai adăugat că următoarea procedură, când va primi a doua doză, va fi pe 25 ianuarie. Aceasta spune că foarte mulţi au primit deja vaccinul, cozile sunt mari, dar organizate, iar punctele de vaccinare lucrează şi noaptea, chiar și în zilele de odihnă.

Aproape 15 milioane de oameni au fost imunizați împotriva noului tip de coronavirus, majoritatea dintre aceștia fiind din SUA, aproape 5 milioane și China cu circa 4,5 de persoane vaccinate. Cea mai înaltă rată de vaccinare, totuși, este în Israel, acolo unde 15% din populație a primit prima doză a vaccinului, dar și în Arabia Saudită cu o rată de 8%.

Republica Moldova ar putea primi primele vaccinuri împotriva Covid-19 „în prima decadă a lunii ianaurie”. Declarația a fost făcută de fosta ministră a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

România va oferi țării noastre un lot de 200 de mii de vaccin împotriva Covid-19. Acestea ar urma să ajungă în cel mai scurt timp. Anunțul a fost făcut de președintele României Klaus Iohannis, după întrevederea cu Maia Sandu.

Șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate (DGAS) a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca a declarat anterior că în Republica Moldova primele doze ar putea ajunge în maxim trei luni de zile, iar procesul de vaccinare ar putea începe cel târziu în toamna anului 2021.


Pub