image
Sursa foto: captură video

După violențele de la Washington, procedura de validare a alegerilor a fost reluată

UPDATE 03:57 // Congresul Statelor Unite a început, miercuri, procesul de validare al rezultatului alegerilor prezidențiale. Vicepreședintele Mike Pence a început procesul de numărare a voturilor. Până acum o formalitate, această procedură este urmărită cu atenție în contextul în care Donald Trump încearcă prin orice modalitate să răstoarne rezultatul alegerilor câștigate de Joe Biden cu 306 de voturi la 232.

Unii dintre senatorii republicani care au spus anterior că vor ridica obiecții la numărarea voturilor au anunțat că vor renunța la inițiativă și vor urma procedura obișnuită pentru certificarea finală a rezultatelor. Între timp, conform informațiilor CNN, Trump și avocatul său personal, Rudy Giuliani îi sună pe senatori pentru a îi convinge să nu renunțe la obiecții.

Mike Pence, Mitch McConnell și Chuck Schumer au ținut discursuri înainte de a reîncepe procedura de numărare și validare a voturilor exprimate în Colegiul Electoral.

„Ne-am apărat Capitoliul astăzi. Le vom fi mereu recunoscători bărbaților și femeilor care au rămas la post pentru a apăra acest loc istoric. Pentru cei care au adus haos astăzi – nu ați câștigat! Violența nu câștigă niciodată. Libertatea câștigă! Aceasta este în continuare casa poporului! Ne reunim aici, iar lumea va fi din nou martoră a rezistenței și puterii democrației noastre”, a spus Mike Pence, cu vocea tremurândă, la reluarea ședinței.

Între timp, Twitter a blocat temporar contul lui Donald Trump după ce acesta a postat mesajele în care glorifica violența insurecționiștilor și îi lăuda pentru acțiunile lor. Contul lui Trump este blocat pentru 12 ore, însă Twitter a precizat că îi va închide permanent contul dacă încalcă din nou regulile de pe rețeaua socială.

UPDATE 21:30 // Chuck Schumer și Nancy Pelosi, liderii democrați din cele două camere ale Congresului, au cerut președintelui Trump, în cadrul unui comunicat comun, să le ceară protestatarilor să părăsească imediat Capitoliul și să oprească violențele: „Îi cerem președintelui Trump să le ceară protestatarilor să părăsească domeniul și clădirea Capitoliului imediat”, au transmis cei doi în comunicat.

Republicanii îl acuză pe Trump de lovitură de stat. Ușile din Congres sunt păzite cu arme, congresmenii sunt evacuați.

Mai mulți congresmani republicani îl acuză pe Trump de o încercare de lovitură de stat. Printre ei este și un susținător înfocat al președintelui în exercițiu - Mike Gallagher - acesta i-a cerut președintelui să pună capăt haosului care are în loc în aceste momente în DC. „Este gata. Alegerile s-au terminat. Nu am văzut niciodată așa ceva”, a declarat Gallagher.

Republicanul Adam Kinzinger, membru al Camerei Reprezentanților, a scris un mesaj pe Twitter în care susține că intrarea cu forța în clădirea Capitolului este „o încercare de lovitură de stat.”

________

Militari ai Gărzii Naţionale se îndreptă spre Washington, pentru a încerca să restabilească ordinea în capitala federală, pradă unei situaţii insurecţionale, transmit AFP şi Reuters. Desfăşurarea întăririlor armate a fost anunţată de secretarul de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany, precum şi de Ralph Northam, guvernatorul democrat al Virginiei, stat care se învecinează cu capitala federală.

Noutăţile partenerilor

comentarii: