image
Sursa foto: xconomy.com

România și alte 12 state UE, demers privind accesul statelor PaE, inclusiv Republica Moldova, la vaccinul anti-COVID

România și alte 12 state membre ale Uniunii Europene au transmis o scrisoare oficială Comisiei Europene în care susțin crearea unui mecanism european privind accesul la vaccinul anti-Covid pentru țările din Parteneriatul Estic, Armenia, Azerbaidjan, Belarus și Georgia.

În scrisoarea adresată conducerii Comisiei Europene de către cei 13 miniştri de externe a fost subliniată importanţa sprijinirii statelor din cadrul Parteneriatului Estic prin facilitarea accesului la vaccinuri, pentru a combate efectele negative generate de pandemia de COVID-19.

„Vom ajuta cetățenii Republicii Moldova să aibă acces la vaccinul împotriva coronavirus. În momentul de față nu există nicio campanie de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova. Acest lucru se va schimba. Cea mai sigură modalitate că cetățenii de peste Prut să aibă acces la vaccin este cu sprijinul României și al Uniunii Europene”, a comentat europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

„Este datoria noastră, a României, să ne asigurăm că și românii de peste Prut vor avea acces la vaccin. Vom convinge Uniunea Europeană să ofere cetățenilor Republicii Moldova acces la vaccinul împotriva coronavirus”, a adăugat eurodeputatul.

Lansat cu ocazia Summit-ului de la Praga, la 7 mai 2009, Parteneriatul Estic reprezintă o dimensiune specifică a Politicii Europene de Vecinătate, vizând extinderea ariei de prosperitate şi securitate în Vecinătatea Estică a UE, în baza unui set comun de valori şi a convergenţei treptate a politicilor.

Din perspectiva interesului strategic pentru Vecinătatea Estică, Uniunea Europeană a propus Parteneriatul Estic drept cadru special de cooperare cu şase state din această zonă: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: