image
Sursa foto: colaj Profimedia Images

Irak a emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump

O instanță din Bagdad a emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump, acțiune ce face parte din investigația uciderii unui comandant paramilitar de top irakian, potrivit AFP.

Abu Mahdi al-Muhandis, adjunctul-șef al rețelei paramilitare Hașed al-Șaabi, în mare parte pro-iraniană, a murit în același atac cu dronă efectuat de SUA în care a fost ucis și generalul Qasem Soleimani, la aeroportul Bagdad, pe 3 ianuarie 2020.

Atacul asupra convoiului de mașini a fost ordonat de președintele Donald Trump, care ulterior s-a lăudat că ar fi ucis „doi (bărbați) la preț de unul”.

Raportorul special ONU pentru execuții extrajudiciare, sumare sau arbitrare, Agnes Callamard, a descris dublul asasinat ca fiind „arbitrar” și „ilegal”.

Iranul deja a emis, în luna iunie, un mandat pentru arestarea lui Trump și a cerut Interpolului să-l redirecționeze precum o așa-numită notă roșie către alte forțe de poliție din jurul lumii, solicitare care nu a fost până acum îndeplinită.

Instanța din estul Bagdadului a emis un mandat pentru arestarea lui Trump sub incidența articolului 406 al codului penal, care impune pedeapsa cu moartea în toate cazurile de crimă cu premeditare, potrivit judecătorilor.

Instanța a precizat că ancheta preliminară a fost încheiată, însă „investigațiile continuă pentru a-i demasca pe ceilalți vinovați ai acestei crime, fie că sunt irakieni sau străini”.

În zilele de dinaintea aniversării de duminică a dublului asasinat, facțiuni pro-iraniene au avut o retorică anti-Washington și i-au acuzat pe oficialii irakieni de colaborare cu administrația americană.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: