Ce-a trimis Bojica. Plăcintă „Afterparty”

„Ce-a trimis Bojica” este o rubrică culinară responsabilă și conștiincioasă. De aceea, aici încercăm să inventăm a cincea roată la căruță din ce ne trimite anotimpul, locul și ocazia. Azi vreau să te încurajez să fii creativ(ă) și să dai o ultimă șansă bătutelor, pârjoalelor, ultimelor bucăți de cașcaval de pe masa de sărbătoare și ce mai reușești să salvezi de pe masa de sărbătoare pentru a zămisli o nouă mâncare. 

Azi reciclăm de dragul unei plăcinte pe care am numit-o „Afterparty” nu doar pentru că e făcută din ingrediente salvate, dar și pentru ca să stai cât mai puțin timp în bucătărie, dar să-ți iasă o mâncare bună-bună. Hai la făcut curat în frigider!

Ingrediente:

Pentru aluat: 

3 ouă

1 lng zahăr

150 g unt

făină 

4 lng apă rece 

0,5 lngț de sare

Pentru umplutură:

1 ceapă 

2 cartofi mari

o mână de ciuperci, păstăi (poate ți-a rămas de la Revelion sau Crăciun)

2 tulpini de praz

150 g cașcaval 

bătute, pârjoale, cighiri rămași de la masa de sărbătoare

Etape:

  1. Aluatul se face simplu. Te încurajez să folosești făină integrală sau de hrișcă pentru a-i da plăcintei un aspect mai rustic. Untul rece îl tai cubulețe și îl razi cu 2 ouă (al 3-lea îl păstrezi pentru a unge plăcintă), zahărul și sarea. 
  2. Adaugă 4 lng de apă rece, amestecă bine și începe a introduce făină, amestecând cu mâna până simți că aluatul începe a se închega și a se dezlipi de mâini. 
  3. Faci o cocă din aluat, o transferi-o într-un bol și o lași la frigider cât pregătești umplutura.
  4. Pentru umplutură te rog să faci o revizie în frigider. Adună de pe rafturi tot ce crezi că s-ar combina bine cu cașcaval topit. Eu am găsit un bol cu ciuperci și păstăi verzi, rămase după o cină. Am găsit în debara niște praz care cerea atenție. Ar merge bine mazărea, cartofii dulci. Pârjoale și bătute nu am gătit de sărbători (dacă le ai, toacă-le mărunt și adaugă-le la umplutură), dar am folosit niște tocătură de miel. 
  5. Ceapa și prazul le taii felii și le rumenești. Iar cartofii îi cureți, tai pai și rumenești în ulei cam 10 min. Rade cașcavalul. 
  6. Pornește cuptorul la 220 grade. Scoate coca de aluat din frigider și, cu ajutorul sucitorului, întinde bine aluatul pe tabla de lemn. Trebuie să obții un blat lung și oval foarte subțire, cam 3-5 mm.
  7. Transferă atent blatul pe tava acoperită în prealabil cu o hârtie de copt. Nu e nevoie să ungi hartia cu nimic. Cu ajutorul unui cuțit aplică tăieturi pe fiecare laterală a blatului, de parcă ai decupa un brăduț (vezi pozele). 
  8. Aranjează pe centru ingredientele pe straturi: cartofii, carnea, ciupercile sau ce ai mai găsit prin frigider, ceapa rumenită, iar ultimul strat să fie cașcavalul. 
  9. Începem să închidem plăcinta. Apuci din fiecare laterală câte o fâșie și intersectează-le pe centru, lipindu-le bine între ele. 
  10. Cu ajutorul unei perii ungem plăcinta cu un ou bătut și o punem la cuptor pentru vreo 25-30 min. 

Plăcinta asta e destul de sățioasă, îți va ține cald și bine la stomac, dar are neapărat nevoie să fie servită cu murături sau cu o salată proaspătă. Eu am ales să fac o salată de varză, cu ceapă, ierburi și multă zeamă de lămâie. Baza acestei rețete o poți folosi ori de câte ori s-au adunat în frigider boluri și caserole cu rămășițe de la cine. Din toate ele se mai poate inventa o cină. Consumă responsabil, reciclează!

Apropo, pentru mine o sursă de inspirație la tema reciclării mâncării a fost un episod din serialul Chef’s Table de la Netflix, cu o pionieră în food recycling, bucătarul chef Nancy Silverstone. Îți recomand cu drag să-l privești, ca să vezi cum marii bucătari inventează bucate noi din scheletele de scrumbie, cojile de legume sau cu zeama de la caracatiță.

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.