17:53:30 25.04.2024
Stiri

UPDATE // Congresul SUA a VALIDAT victoria lui Joe Biden. Patru persoane au MURIT în total în urma violențelor de la Washington​. Trump a fost ABANDONAT republicani

Actualitate 07.01.2021 07:44 Vizualizări3704 Autor: Ziarul National
UPDATE // Congresul SUA a VALIDAT victoria lui Joe Biden. Patru persoane au MURIT în total în urma violențelor de la Washington​. Trump a fost ABANDONAT republicani


UPDATE // Congresul Statelor Unite ale Americii a validat formal victoria lui Joe Biden. „Joe Biden şi Kamala Harris vor fi preşedintele şi vicepreşedintele, conform buletinelor de vot”, declară senatorul Amy Klobuchar. Senatul şi Camera Reprezentanţilor au respins toate obiecţiile formulate de unii republicani. Aliaţii lui Trump au încercat să respingă certificarea şi să ceară statelor să verifice din nou rezultatul alegerilor.


UPDATE
Primarul capitalei SUA a instituit starea de urgenţă în DC timp de 15 zile până pe 21 ianuarie, după ziua inaugurării.

"Multe persoane au venit în district înarmate şi cu scopul de a se angaja în acte de violenţă şi distrugere. Au folosit agenţi chimici iritanţi, cărămizi, sticle şi arme", a spus primarul Muriel Bowser. „Motivaţia lor este continuă”.

Decizia de instituire a stării de urgenţă va permite autorităţilor oraşului să se folosească de resurse suplimentare pentru protejarea locuitorilor.

Starea de urgenţă este în vigoare până pe 21 ianuarie la ora 15:00, a doua zi după ce Biden va fi învestit preşedinte.


UPDATE
// Membri ai guvernului american au analizat posibilitatea înlăturării de la putere a lui Donald Trump după lovitura în forţă a partizanilor săi în Congres, au raportat miercuri seară mai multe media, notează AFP.

Discuţiile s-au centrat asupra celui de-al 25-lea amendament la Constituţia americană, care îi autorizează pe vicepreşedinte şi o majoritate a cabinetului să îl declare pe preşedinte "inapt" să îşi exercite funcţiile, potrivit canalelor CNN, CBS şi ABC, care se sprijină pe surse anonime.

UPDATE // Senatorul republican Mitt Romney a afirmat că atacul împotriva Capitoliului a fost o "insurecţie" şi a pledat pe lângă colegii săi republicani să îşi abandoneze obiecţiile contra voturilor colegiului electoral şi să îi informeze pe alegătorii lor despre victoria lui Joe Biden la alegerile din 2020, potrivit CNN. "Ceea ce s-a întâmplat astăzi aici a fost o insurecţie provocată de preşedintele Statelor Unite", a declarat senatorul de Utah în plenul Camerei superioare a Congresului SUA.

UPDATE // Fostul preşedinte republican George W. Bush a condamnat "insurecţia" de miercuri de la Capitoliu, spunând că este demnă de o "republică bananieră", relatează AFP şi Reuters. "Este o privelişte dezgustătoare şi sfâşietoare", a transmis Bush într-un comunicat, în legătură cu invadarea Capitoliului de către susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump.

********
Patru persoane au murit în total în urma violențelor de la Washington. Astfel, pe lângă femeia împușcată, încă trei persoane - o femeie și doi bărbați - au murit, scrie BBC.

Pe de ată parte, cel puțin 14 polițiști au fost răniți. Doi au fost internați la spital, unul cu răni grave după ce a fost târât în mulțime, iar celălalt a fost lovit de un proiectil în față.

Femeia decedată miercuri după a fost rănită de glonţ în sediul Congresului SUA, la Washington, se numea Ashli Babbitt şi era o susţinătoare înfocată a preşedintelui Donald Trump care trăia în sudul Californiei, au informat media americane citând familia ei, scrie AFP.

"Femeia era Ashli Babbitt, care a fost militar timp de 14 ani şi a efectuat patru desfăşurări cu armata aerului americană", potrivit unui post local de televiziune, care a discutat cu soţul ei, scrie Agerpres.

Ashli Babbitt, care deocamdată nu a fost identificată oficial de poliţie, trăia în regiunea San Diego, în sudul Californiei, cu soţul său care a descris-o ca "o partizană hotărâtă a preşedintelui Trump". În ce îl priveşte, el nu a mers la Washington pentru a manifesta.

Predecesorul lui Donald Trump, fostul președinte Barack Obama a scris pe Twitter: "Istoria ne va aminti pe bună dreptate de violențele de astăzi din Capitoliu, instigate de președinte în exercițiu, care a continuat să susțină minciuni despre rezultatele unor alegeri conforme cu legea, ca de un moment de uriașă dezonoare și rușine pentru națiunea noastră. Dar ne-am păcăli singuri dacă am privi asta ca pe o surpriză".


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md