Linkuri accesibilitate

De la condamnări la interdicție pentru Trump de-a mai juca golf: reacții la asaltul Capitoliului


Clădirea Capitoliului luată cu asalt de protestatarii pro-Trump, 6 ianuarie 2021
Clădirea Capitoliului luată cu asalt de protestatarii pro-Trump, 6 ianuarie 2021

Liderii lumii libere și mai puțin libere au putut urmări cu fascinație, în direct, ceea ce fostul președinte SUA George Bush a numit un spectacol „demn de o republică bananieră.”

Mai mulți lideri UE au reacționat cu întârziere, într-atât scenele pe care le urmăreau pe ecranele televiziunilor păreau neverosimile, apoi reacțiile liderilor europeni au început să curgă, de la italianul Giuseppe Conte la Boris Johnson, care a vorbit de „scene rușinoase”, sau „șocante”, cum a spus secretarul general NATO Jens Stoltenberg, sau „oribile”, cum s-a exprimat premierul olandez Mark Rutte.

Capitoliul luat cu asalt de susținători violenți ai președintelui Donald Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, i-a trimis de îndată ieri seară un mesaj șefei Camerei Deputaților Nancy Pelosi, folosind un ton cu care de obicei sunt încurajați politicienii lumii a treia când în țara lor are loc o lovitură de stat: „Sper ca ordinea să poată fi rapid restabilită astfel încât să se poată purcede la transferul de putere, potrivit votului cetățenilor Americii.”

La fel, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a comentat spunând: „This is not America.” „Sub ochii întregii lumi, democrația americană e asediată”, a postat el pe Twitter, principalul mijloc de comunicare al lui Donald Trump.

Președintele Consiliului European Charles Michel a numit la rândul său Congresul SUA un “templu al democrației”. Ministrul german de externe Heiko Maas a postat pe Twitter că “dușmanii democrației se vor bucura foarte mult privind aceste imagini șocante”. Angela Merkel s-a declarat “furioasă” și “tristă”. Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier a fost și mai direct și a condamnat “gloata înarmată și dezlănțuită, ațâțată de actualul președinte.”

“Este un atac asupra democrației. Președintele Trump și unii membri ai Congresului au o mare parte de vină aici”, a scris pe Twitter premierul Suediei Stefan Löfven, acuzându-l și el direct pe Donald Trump.

Satisfacție în Rusia

În Rusia, foarte des criticată de SUA pentru situația democrației și a drepturilor omului, mai multe figuri oficiale au comentat ascunzându-și cu greu satisfacția.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe, Maria Zaharova, a repostat pe Facebook un comentariu al unui jurnalist american care spune: „Statele Unite nu vor mai putea niciodată să pretindă în fața lumii că sunt un model de democrație.”

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a numit imaginile din Washington „ceva în genul Maidanului,” referindu-se la revolta populară din Ucraina, în iarna lui 2013 – 2014, care a dus la răsturnarea și fuga președintelui de atunci Viktor Ianukovici. Putin și presa din Rusia au pretins atunci că manifestațiile din Kiev erau plătite și organizate din Occident, așa încât termenul “Maidan” are o conotație foarte negativă în Rusia.

„Mă întreabă niște prieteni dacă se ocupă cineva să distribuie biscuiți manifestanților” a mai scris Polianski, ca o aluzie la ceea ce făceau atunci pe Maidan diplomații americani în post la Kiev.

Comentariile lui au fost preluate pe Twitter de Ministerul rus de Externe.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a scris la rândul lui pe Twitter că apărarea democrației în SUA este importantă, ca într-o ironică răsturnare simetrică a situației.

Până și premierul Janez Janša al Sloveniei, țara Melaniei Trump, care a fost primul (și singurul) lider European ce l-a… felicitat pe Trump pentru victorie, imediat după alegeri, și care încă nu l-a felicitat pe Biden, a trimis un tweet: "Cu toții ar trebui să fim tulburați de violența din Washington D.C."

În sfârșit, poate cea mai originală reacție a avut-o șefa guvernului scoțian Nicola Sturgeon, care a anunțat că are de gând să nu-l lase pe Trump să vină în Scoția să joace golf în timpul inaugurării lui Biden, la care cel mai probabil el nu va dori să participe (Scoția fiind țara de origine a mamei lui Trump).

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG