/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Cei opt consilieri prezidențiali încă nu și-au declarat public averile. Legea le oferă 30 de zile la dispoziție

missing
07 ianuarie 2021, ora 21:00

Cei opt consilieri care fac deja parte din echipa Maiei Sandu încă nu și-au publicat averile. Legea le oferă 30 de zile pentru a face public acest lucru. Dar, pentru că majoritatea dintre ei au mai activat în funcții publice, sunt disponibile averile pe care le-au depus pentru anii trecuți. Este și cazul Olesei Stamate, care o va ajuta Maia Sandu în domeniul justiției. Anterior, ea a deținut funcția de ministru al Justiției. În vechea sa declarație de avere, se arată că demnitara are o casă, un apartament și o mașină de lux, care a costat peste 1 milion de lei. Două apartamente și nouă conturi bancare declară și Liliana Nicolaescu-Onofrei, consiliera responsabilă de educație și cercetare.

Ultima declarație de avere, Olesea Stamate a depus-o în toamna anului 2019, atunci când era ministru al Justiției în Guvernul Sandu. A indicat jumătate din cota parte a unei case de locuit, ce are 329 metri pătrați, estimată la aproape 1,8 milioane de lei. Familia Stamate mai deține a treia parte dintr-un apartament de 70 metri pătrați, achiziționat cu 400 de mii de lei. Stamate mai indică două terenuri și un automobil de marca Porsche Macan, cumpărat cu peste un milion de lei. De asemenea, familia Stamate, în 2019, avea deschise două conturi bancare în Republica Moldova pe care păstra aproape 26 mii de euro.

Pe site-ul ANI este disponibilă și declarația de avere a Alei Nemerenco, din perioada în care era ministru al Sănătății, tot în Guvernul Sandu. Aceasta deține un apartament de 27 metri pătrați, ce a costat în jur de 50 de mii de lei. La fel, consiliera mai declară o mașină de marca Nissan Qashqai, ce a costat peste 280 de mii de lei. Soții Nemerenco mai au deschise șase conturi bancare în Republica Moldova, pe care, în 2019, păstrau circa 12 mii de euro, peste 9 mii de dolari, aproape 7 mii de franci elvețieni și în jur de 40 de mii de lei.

Liliana Nicolaescu-Onofrei este consilieră în domeniul educației și cercetării. Anterior, și ea a deținut funcția de ministru în Guvernul Sandu. Conform declarației pe care a depus-o în 2019, ea a indicat două apartamente, estimate în total la peste 890 mii de lei. Familia consilierei mai deține un automobil de marca Honda Accord, ce a costat peste 8 mii de euro. De asemenea, soții dețineau nouă conturi bancare pe care păstrau circa 17 500 euro și peste 730 de lei. La fel, familia Nicolaescu-Onogrei deține acțiuni într-o companie.

Sergiu Tofilat este consilierul care o va ajuta pe Maia Sandu în domeniul energetic. În ultima sa declarație de avere, vara trecută, pe când era consilier municipal, acesta a indicat o cotă parte dintr-o casă de locuit de peste 108 metri pătrați, pentru care ar fi plătit circa 640 mii de lei. Totodată, acesta mai declară un automobil de marca Volvo, pe care l-a cumpărat cu 11.500 de euro. Tofilat mai deține trei conturi bancare, unde păstrează aproximativ 15 mii de lei.

În echipa de consilieri prezidențiali mai fac parte, Veaceslav Negruța, responsabil de domeniul economic, Angela Brașoveanu-Erizanu, în domeniul culturii, Elena Druță, consilieră în domeniului relațiilor cu diaspora și Cristina Gherasimov Consilier, care va oferi consultanță în legătură cu politica externă. În ultimii ani, cei din urmă nu au ocupat funcții publice, astfel încât să fi completat declarații de avere. Potrivit legislației, după emiterea decretelor, aceștia au la dispoziție o lună pentru a-și declara averile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram