fbpx

„Scene șocante. Inamicii democrației sunt încântați”. Liderii occidentali se declară îngrijorați de situația din SUA

Au apărut primele reacții internaționale după ce susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului, în încercarea de a opri validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a scris pe Twitter: „Scene șocante în Washington, D.C. Rezultatul acestor alegeri democratice trebuie respectat”.

La rândul său, premierul canadian Justin Trudeau și-a exprimat îngrijorarea cu privire la violențele din capitala SUA. „Evident că suntem îngrijorați și urmărim situația minut cu minut. Cred că instituțiile democratice americane sunt puternice și sper că totul va reveni la normal în scurt timp”, a spus Trudeau pentru postul de radio News 1130 Vancouver.

Premierul olandez Mark Rutte a scris pe Twitter: „Imagini oribile la Washington. Dragă Donald Trump, recunoaște-l azi pe Joe Biden ca președinte”.

Heiko Maas, ministrul german de Externe, a afirmat că inamicii democrației se bucură la imaginile cu violențele din SUA și a făcut apel la Donald Trump să accepte decizia alegătorilor. „Inamicii democrației vor fi încântați de aceste imagini șocante din Washington DC. Trump și susținătorii săi trebuie să accepte în cele din urmă decizia alegătorilor americani și să nu mai încalce democrația”, a scris el pe Twitter.

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, a afirmat că „violența împotriva instituțiilor americane reprezintă un atac grav asupra democrației. Le condamn. Voința și votul poporului american trebuie respectate”.

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a declarat că „scenele de la Capitoliul SUA sunt profund îngrijorătoare. Votul democratic trebuie respectat. Suntem convinși că SUA se vor asigura că democrația va fi protejată”.

„Congresul SUA este un templu al democrației. Să fim martorii scenelor din Washington DC este șocant. Avem încredere că SUA vor asigura un transfer pașnic de putere către Joe Biden”, a reacționat Charles Michel, președintele Consiliului European.

Premierul britanic Boris Johnson a catalogat scenele din Congresul american ca fiind „rușinoase”. „Statele Unite susține democrația în lume, iar acum este vital să existe un transfer pașnic și ordonat al puterii”, a completat el.

Agenția de presă Anadolu relatează că „Turcia invită toate părțile din SUA să fie moderați, să aibă bun simț pentru a depăși această criză poitică internă”, scrie digi24.ro.

Alte știri la subiectul evenimentelor din 6 ianuarie de la Washington:

video | Trump și-a îndemnat susținătorii să plece acasă în mod pașnic: Vă iubim, sunteți foarte speciali

video | „Acesta nu e protest, ci o insurecție”. Biden se arată șocat de violențele de la Washington: Lumea se uită la noi

live, update | Garda Națională și forțele speciale, chemate la Capitoliul SUA. O bombă a fost distrusă, iar o femeie a fost împușcată

video | Momentul în care trumpiștii au intrat în Capitoliul SUA

video | Ciocniri violente în Congresul de la Washington. Susținătorii lui Trump au intrat cu forța în Capitoliu, unde a început validarea rezultatulor alegerilor

Trump, înainte ca Congresul să se expună asupra validității scrutinului: „Nu vom recunoaște niciodată înfrângerea. Am câștigat aceste alegeri”

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button