Aceeași situație, la un an distanță: Scandal la Ciocana legat de construcția a două blocuri. Ce spun autoritățile

Primăria municipiului Chișinău va dispune, din nou, sistarea lucrărilor de construcție pe un șantier din bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei. De data aceasta, motivul prezentat de autorități este „autorizația de construcție expirată”. Scandalul legat de construcția acestor blocuri durează de un an de zile, iar instanțele de judecată au emis decizii diferite în acest litigiu.

Foto: chisinau.md

La un an de la emiterea un decizii de retragere a autorizației de construcție a blocurilor de locuit pe bulevardul Mircea cel Bătrân 15, agentul economic continuă lucrările. Mai mulți locatari din vecinătate au protestat la Primăria capitalei, solicitând intervenția autorităților.

Funcționarii responsabili din cadrul Primăriei au înaintat mai multe demersuri către Agenția pentru Supraveghere Tehnică. Și asta pentru că agentul economic, deși a câștigat în instanța de judecată procesul împotriva primăriei, nu mai poate relua construcția, pe motiv că „autorizația între timp a expirat”.

„Acesta este unul din multiplele cazuri când problemele de urbanism „sunt soluționate” prin intermediul justiției. Este nevoie urgent de modificat legislația, astfel ca autoritățile locale să-și recapete competențele și funcțiile de control în domeniul construcțiilor, dar și de o implicare mai serioasă a organelor de profil, pentru tragerea la răspundere a celor care practică astfel de afaceri”, a declarat Victor Chironda, viceprimarul de ramură.

Potrivit lui Chironda, agenții constatatori urmează să inițieze procesul de sistare a lucrărilor.

Conflictul legat de aceste construcții durează de un an de zile. În contextul executării lucrărilor de construcție cu abateri de la normele legale, la începutul anului 2020, Primarul general a semnat o Dispoziție de revocare a autorizației pentru construcția a două blocuri, A și B de pe bulevardul Mircea cel Bătrân 15. Agentul economic a atacat decizia în instanță și a pierdut în prima instanță.

Recent însă, Curtea de Apel Chișinău a anulat Dispoziția de revocare a autorizației emise acum un an și a anulat decizia primei instanțe, care a dat dreptate Primăriei în acest litigiu, iar agentul economic și-a reluat activitatea, fără să țină cont că între timp autorizația, emisă în 2018, a expirat.

Agentul economic nu a comentat situația creată.


Pub