Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cetățenii UE vor beneficia de…

Cetățenii UE vor beneficia de al doilea vaccin anti-COVID-19. Uniunea Europeană a aprobat vaccinul Moderna

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat folosirea condiționată a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de compania americană Moderna. EMA recomandă folosirea vaccinului dezvotat de Moderna la persoanele de peste 18 ani.

Potrivit unui comunicat al EMA, decizia a fost luată prin consens la nivelul Comitetului pentru Medicină Umană a Agenției, după verificarea datelor privind calitatea, eficiența și siguranța, puse la dispoziție de producător.

Acest lucru va asigura cetățenii UE că vaccinul îndeplinește standardele UE și pune în aplicare garanțiile, controalele și obligațiile care stau la baza campaniilor de vaccinare la nivelul UE.

Acest vaccin ne oferă un alt instrument pentru a depăși situația de urgență actuală”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA. „Este o dovadă a eforturilor și angajamentului tuturor celor implicați că avem această a doua recomandare pozitivă de vaccin la scurt timp de când pandemia a fost declarată de OMS”.

Studiile clinice realizate pe 30.000 de persoane arată că vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania americană Moderna este eficient în proporție de 94%. La fel ca și în cazul vaccinului BioNTech-Pfizer, și acesta este administrat în două doze de persoană. 

Diferența dintre cele două este că, în cazul vaccinului Moderna, rapelul se efetueză la 28 de zile de la administrarea primei doze, și nu la 21 de zile, cum se întâmplă în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech.

Comisia Europeană a comandat în numele statelor membre 80 de milioane de doze de vaccin produs de Moderna, cu o opţiune de încă 80 de milioane pentru cel din urmă.

Până în prezent, Executivul european a stabilit acorduri cu șase producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru apromixativ două milioane de doze, după cum urmează: CureVac (405 milioane), AstraZeneca (400 de milioane), Johnson&Johnson (400 de milioane), Sanofi-GSK (300 de milioane), Pfizer-BioNTech (300 de milioane) şi Moderna (160 de milioane).

Cum funcționează vaccinul Moderna

Vaccinul COVID-19 Moderna funcționează pregătind corpul să se apere împotriva COVID-19. Conține o moleculă numită ARN mesager (ARNm) care are instrucțiuni pentru fabricarea proteinei spike. Aceasta este o proteină de pe suprafața virusului SARS-CoV-2 de care virusul are nevoie pentru a intra în celulele corpului.

Când unei persoane i se administrează vaccinul, unele dintre celulele sale vor citi instrucțiunile ARNm și vor produce temporar proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină și va produce anticorpi și va activa celulele T (globule albe din sânge) pentru a o ataca.

Dacă, mai târziu, persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imunitar îl va recunoaște și va fi gata să apere corpul împotriva acestuia.

Compania Moderna, cu sediul general în Cambridge, un oraş din statul american Massachusetts, a anunţat în urmă cu câteva săptămâni că între 100 de milioane şi 125 de milioane de doze ale acestui vaccin – denumit „mRNA-1273” – vor fi produse în primele trei luni ale anului 2021, scrie Agerpres.

Dintre acestea, între 15 milioane şi 25 de milioane de doze vor fi disponibile în afara Statelor Unite. Primele livrări pentru ţările din UE ar putea să înceapă încă din luna ianuarie.

UE a comandat şi 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech.