Cum funcționează vaccinul anti-COVID?

Acum, când peste 86 de milioane de oameni din întreaga lume au fost infectați cu COVID-19, singura opțiune de a opri răspândirea virusului este un vaccin. În toate aceste 11 luni de pandemie mai multe întreprinderi farmaceutice și oameni de știință au căutat soluții, iar prima care a ajuns la linia de finiș a fost compania Pfizer. La începutul lunii decembrie 2020, aceasta a început deja campania de vaccinare. Țările bogate s-au grăbit să le cumpere în prealabil, în timp ce statele mai sărace s-au înscris în lista de așteptare pentru vaccinuri oferite gratuit de asociația COVAX, care este responsabilă de procurarea și distribuirea vaccinurilor COVID-19 țărilor cu venituri mici. Între timp, mulți oameni rămân sceptici. 

De aceea, ne-am propus să încercăm să explicăm cum funcționează acest vaccin și de ce specialiștii în medicină susțin că nu trebuie să ne fie frică că ne-am putea infecta dacă ne este injectat.

Portretul robot al virusului

Virusul COVID-19 ajunge foarte ușor în organismul uman. Asta pentru că în exterior este acoperit cu o proteină „mincinoasă”, care pare familiară corpului uman. Acest lucru îl ajută să se infiltreze mai ușor în celulele noastre și să ne atace din interior – un fel de cal Troian. De aceea, specialiștii în medicină au început să descifreze ARN-ul pe care îl conține acest virus și să-i facă „portretul robot”. De fapt, ARN-ul pe care îl are orice virus reprezintă informația genetică care codează toată activitatea virusului. Anume de acest lucru s-au folosit cei de la Pfizer pentru a crea acest vaccin. 

În mod normal, un vaccin clasic folosește un virus inactivat sau o secvență a lui. Vaccinul Pfizer nu este unul tipic. Acesta nu conține virusul în sine, ci informație despre el – „biografia” lui. Deci nu avem cum să ne infectăm de la această „informație”.  

Sistemul nostru imun abordează orice corp străin ce intră în organism. Dacă organismul întâlnește o proteină, un virus sau o bacterie pe care nu o recunoaște, lansează un atac. Însă, pentru început trebuie să-și dea seama din ce unghi poate ataca virusul și care sunt părțile slabe ale intrusului. Astfel, sistemul imun începe să producă armele necesare, însă, acest proces poate dura câteva zile – suficient timp ca virusul să se înmulțească și să se plimbe prin întregul organism, cauzându-i leziuni. 

Acest „portret” lansat de vaccin ajută organismul să-și pregătească armele de atac și să acționeze când este nevoie, datorită celulelor de memorie, care nu uită mult timp ce au de făcut în cazul unor astfel de proteine „mincinoase”. Astfel, sistemul nostru imun folosește experiența anterioară pentru a distruge virusul înainte să ne îmbolnăvească. 

Tom Frieden, fostul director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii, compară vaccinul Pfizer cu un mesaj:

„Gândiți-vă la vaccin ca la un e-mail trimis către sistemul dumneavoastră imunitar, care descrie cum arată virusul, transmite instrucțiuni pentru uciderea acestuia și apoi, ca un mesaj Snapchat, acesta dispare”.

Particularitățile vaccinului

Vaccinul Pfizer este administrat în două ture, distanța dintre cele două doze fiind de 21 de zile. Asta se face pentru a pregăti cât mai bine sistemul imunitar pentru lupta cu virusul real. Prețul vaccinului este de  circa 30 de dolari și acesta include, spun producătorii, și transportarea lui care impune o serie de condiții. Vaccinul își păstrează proprietățile doar dacă este păstrat la temperaturi de -70 de grade. De aceea, compania a creat și niște containere termice speciale pentru transportarea și păstrarea vaccinului la aceste temperaturi joase. Însă, acestea trebuie umplute cu gheață uscată la fiecare cinci zile. 

Aici poți citi despre:

Ingredientele vaccinului COVID-19 Pfizer. Microcipul nu se numără printre ele

Deși producătorii susțin că vaccinul este eficient în 95% dintre cazuri, totuși aceștia nu au spus exact pentru câte luni sau ani acest vaccin te va proteja de COVID-19. Pentru că, spun ei, este un virus nou și nu există suficiente informații. Cu toate acestea, Pfizer își propune să producă până la sfârșitul acestui an 1,3 mld de vaccinuri. 

Pe 7 decembrie, Republica Moldova a prezentat către platforma COVAX solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19. Potrivit datelor colectate de cercetătorii de la Centrul Global de Inovare în Sănătate a Universității Duke, Moldova are nevoie de jumătate de milion de vaccinuri pentru a acoperi cele 20% din populație anunțate de autorități. În lista celor 20% sunt lucrătorii medicali, persoanele mai vârstă de 65 de ani, beneficiarii Centrelor de plasament temporar sau de lungă durată, persoanele cu comorbidități, lucrătorii sociali, lucrătorii din domeniul de educație și cei din cadrul organelor de asigurare a securității. Ulterior, dacă vor mai fi disponibile, vaccinurile vor fi aplicate și altor grupuri de populație.  

 Obligatoriu sau nu

Vaccinurile sunt procurate de țară sau primite ca donații și în mod normal trebuie să fie administrate populației gratuit. Deși este extrem de important ca întreaga populație să fie vaccinată, pentru a opri astfel răspândirea virusului, totuși, încă niciun stat nu a declarat că acest vaccin va fi obligatoriu.   

În luna noiembrie, o asociație de avocați din New York le-a recomandat autorităților să impună întreaga populație să-și administreze vaccinul COVID-19, cu excepția celor scutiți de medici, scrie today.com

În august, comisarul pentru sănătate din Virginia a declarat că intenționează să impună vaccinul, dar o purtătoare de cuvânt a guvernatorului statului a declarat, ulterior, că asemenea proiect de lege nu a fost propus.   

În aceeași lună, prim-ministrul australian a sugerat că vaccinul va fi obligatoriu în țara sa, dar ulterior a renunțat la această idee. 

De fapt, țările sunt în drept să impună unele vaccinuri pentru a proteja sănătatea publică, ca în cazul rujeolei, rubeolei etc. Iar cei care refuză sunt amendați, fie izolați de grupuri, ca să nu-i expună riscului. Însă, legea interzice încălcarea drepturilor omului prin discriminarea acestuia. În Republica Moldova sunt nouă vaccinuri obligatorii împotriva mai multor maladii. Acestea sunt, de obicei, administrate în primii ani de viață, iar autoritățile lansează periodic campanii ample de informare pentru părinții reticenți. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.