A decedat avocatul poporului, Mihail Cotorobai

unnamed (1)

Oficiul avocatului poporului a anunțat despre decesul avocatului poporului, Mihail Cotorobai.

Urmează necrologul publicat de colegii săi.

„Cu profundă durere, am aflat despre moartea avocatului poporului, Mihail Cotorobai.

Militant convins pentru dreptate, echitate și progres social, Mihail Cotorobai a fost omul care nu s-a temut să spună adevăruri și să pledeze cu fermitate pentru supremația legii, a drepturilor omului și pentru democratizarea societății. Deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a stat la baza edificării statului independent Republica Moldova, în postură de judecător al Curții Constituționale a vegheat respectarea normelor Legii Supreme, în calitate de profesor universitar a educat generații de juriști.

În perioada de activitate în calitate de avocat al poporului, Mihail Cotorobai a contribuit substanțial la dezvoltarea Oficiului avocatului poporului și la promovarea intransigentă a valorilor drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. În cei cinci ani de exercitare a mandatului de avocat al poporului, Mihail Cotorobai nu a ezitat să-și facă publică opinia sa, în mod obiectiv și tranșant, atunci când au existat amenințări pentru drepturile și libertățile fundamentale, statul de drept și democrația în Republica Moldova.

Am apreciat întotdeauna curajul, perseverența, principialitatea și determinarea cu care Mihail Cotorobai a știut să facă față unor situații dificile, punând mai presus de orice valoarea și demnitatea umană, interesul oamenilor și al țării în ansamblu. Persoană cu distinse calități umane, Mihail Cotorobai a fost un coleg și un manager înțelept, îngăduitor, grijuliu, responsabil și respectuos.
Mihail Cotorobai va rămâne în memoria noastră ca un avocat al poporului care a contribuit la ridicarea prestigiului și a credibilității Instituției Naționale pentru Drepturile Omului din Republica Moldova.

Exprimăm sincere condoleanțe familiei, apropiaților și prietenilor celui care a fost Mihail Cotorobai.
Dumnezeu să-l odihnească în pace.”

Jurist de profesie, a studiat dreptul în Federația Rusă, la Universitatea de Stat ,,A.A. Jdanov”, astăzi Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, și Universitatea de Stat ,,M.V. Lomonosov” din Moscova. Între timp, s-a angajat în calitate de profesor la Universitatea de Stat din Moldova (USM).

A fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și preşedinte al Comisiei parlamentare pentru autoadministrare şi economie locală. În 1996, este numit judecător la Curtea Constituţională, funcție pe care a deținut-o până în septembrie 2002. Tot în 2002, a obținut și licența de avocat.

Ulterior, și-a continuat activitatea didactică la USM, fiind și arbitru al Curții de Arbitraj şi Mediere de pe lângă Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”.

În aprilie 2015, a fost votat de parlament în funcția de avocat al poporului pentru un mandat de șapte ani, scrie rise.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente