Fii vegan(ă) pentru (măcar) o lună. Ce înseamnă mișcarea Veganuary și ce impact poate avea asupra mediului

2-5
Foto: Beatricia Petrașcu

Veganuary este o provocare anuală inițiată de o organizație nonprofit din Marea Britanie, care își propune să convingă cât mai mulți oameni să adopte un regim alimentar vegan în luna ianuarie, după sărbătorile copioase de Crăciun și Anul Nou. Scopul este de a conștientiza modurile în care veganismul poate fi benefic pentru animale, mediul înconjurător, dar și propriului corp. Inițiatorii s-au gândit și cum să te motiveze, astfel, dacă decizi să urmezi un regim vegan timp de o lună, te poți înscrie pe site-ul lor, iar ulterior vei primi recomandări, rețete și încurajare zilnică.

Mișcarea Veganuary a început în anul 2014 și de atunci a inspirat mai mult de un milion de oameni din 192 de țări să încerce să fie vegani pentru o lună și poate un pic mai mult. Organizația spune că lucrează intens cu afacerile pentru a face mai disponibile produsele vegane în magazine și restaurante și pentru a face veganismul mai vizibil.

Greenpeace ne vorbește despre cel puțin șapte motive pentru care carnea industrială consumată la nivel de masă dăunează.

#1. Cauzează defrișări și incendii forestiere

În multe țări, pentru a produce mai multă carne, fermierii defrișează terenuri mari de pădure, făcând loc culturilor furajere necesare pentru creșterea animalelor. De exemplu, teritorii mari din pădurile amazoniene sunt defrișate în aceste scopuri pentru culturi ce urmează să fie consumate de animalele din fermele britanice.

#2. Cauzează schimbări climatice

În timpul defrișării pădurilor, miliarde de tone de dioxid de carbon ajung în atmosferă. Mai mult, copaci sănătoși, care ar putea să ne ajute prin a ne livra aer mai curat, sunt distruși cu scopul de a face loc spațiilor pentru culturi furajere.

#3. Pune existența pădurilor amazoniene în pericol

Pădurile amazoniene își produc propriile ploi, ceea ce le menține vii și sănătoase. Dacă defrișările continuă în același tempou, s-ar putea ca pădurile să nu-și mai poată asigura sustenabilitatea.

#4. Distruge habitatele naturale ale animalelor sălbatice

Defrișările în masă duc la distrugerea locurilor de trai pentru multe specii de animale sălbatice. Existența lor este importantă pentru menținerea echilibrului în natură și a biodiversității.

#5. Crește riscul viitoarelor pandemii

A treia parte din bolile noi descoperite vine de la animale. Distrugând habitatele naturale, animalele sălbatice vin în contact apropiat cu oamenii, facilitând procesul de răspândire a infecțiilor de la animale la oameni. Fermele sunt de asemenea catalizatori ai răspândirii de infecții. În fermele industriale, animalele sunt ținute în spații mici, ceea ce creează condiții de răspândire a infecțiilor între ele, dar și către oameni.

#6. Este o industrie scumpă

Peste o pătrime din câmpurile de pe glob este folosită pentru cultivarea plantelor furajere pentru hrănirea animalelor. Dacă toată lumea ar avea o dietă vegană, am avea nevoie de mai puține terenuri agricole – cu 75 % mai puține.

#7. Se produc ilegalități

Industria cărnii este de multe ori controlată de companii mari care obțin în mod fraudulos și ilegal terenuri agricole.

Într-un studiu realizat în 2018, cam așa arătau sursele principale ale emisiilor de gaze de seră.

Deși sunt voci care spun că mișcarea Veganuary nu ar avea impact suficient din cauza faptului că oamenii se angajează în această provocare pe un termen de timp redus, Joseph Poore, un cercetător de mediu al Universității Oxford, a estimat că Veganuary ar putea duce la reducerea emisiilor de carbon cu 45 000 de tone dacă măcar 350 000 de oameni ar renunța la carne și lactate pentru o lună.

„Mișcarea Veganuary este o modalitate de a informa și a îndemna oamenii să își ajusteze meniul în luna ianuarie și să reducă produsele de origine animală din motive de sănătate, etice și de mediu. Este foarte bine-venită și la noi această mișcare, în special datorită obiceiurilor de a mânca în exces de sărbători. Cu siguranță mulți dintre noi își doresc să fie mai sănătoși și să trăiască într-un mediu sănătos. Totuși, suntem aproape opt miliarde de oameni pe Pământ și noi consumăm zilnic foarte multă mâncare. Producerea industrială a alimentelor de origine animală – carne, lapte, ouă – are impact puternic negativ asupra mediului. Reducerea consumerismului excesiv, conștientizarea, informarea corectă, grija față de corp și mediu vor avea un impact pozitiv de durată”, ne-a spus Nadejda Cebotari, specialistă de mediu în cadrul organizației Hai Moldova.

Cum funcționează

Pentru ca să te înscrii oficial în provocare, trebuie să te înregistrezi pe site-ul organizației. Ulterior, vei primi frecvent rețete noi vegane pe care să le încerci, încurajări, planuri de mese, dar și sfaturi utile pentru o dietă vegană sănătoasă.

Pe site-ul organizației găsești în format deschis rețete și idei de mese pentru fiecare parte a zilei.

De-a lungul timpului, mai multe celebrități și-au asociat numele cu această campanie, așa cum sunt Joaquin Phoenix, Paul McCartney, James Moore, dar și alții.

Din 2014, peste un milion de oameni au participat în provocare și peste 600 de companii s-au implicat în campanie.

„Misiunea noastră e simplă. Vrem o lume vegană, fără ferme și abatoare, o lume în care producția de mâncare nu cauzează defrișarea pădurilor, poluarea râurilor și a oceanelor, amplificarea schimbărilor climatice sau punerea în pericol a existenței animalelor sălbatice”, spun inițiatorii mișcării, Jane Land and Matthew Glover, un cuplu ce a fost inspirat de mișcarea Movember (creșterea mustății pentru promovarea sănătății bărbaților).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente